Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Dit is een gezamenlijk bericht van het kenniscentrum Grote Steden (KCGS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Uitnodiging voor de pers

Kennisoffensief Grote Steden

Den Haag, 13 mei - Op 19 mei ontvangt demissionair minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in perscentrum Nieuwspoort het Stedelijk innovatieprogramma (STip) uit handen van burgemeester Deetman, tevens voorzitter van het bestuur van het kenniscentrum Grote Steden (KCGS). STip is een innovatief kennisprogramma voor het oplossen van urgente problemen in steden, zoals onveiligheid en verpaupering van oude stadswijken. STip is een initiatief van het kenniscentrum en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). U bent van harte uitgenodigd om deze persconferentie bij te wonen.

De hardnekkige problemen in de Nederlandse steden zoals onveiligheid, werkloosheid, afnemende cohesie, moeizame integratie en verpaupering van oude stadswijken vragen om nieuwe, innovatieve oplossingen. Toepassing van bestaande kennis en inzichten is hiervoor niet voldoende; de noodzaak van een samenhangend onderzoeksprogramma wordt breed erkend. Daarom hebben het kenniscentrum en NWO gezamenlijk gewerkt aan de opstelling van STip, waarmee na de zomer wordt gestart. Met dit meerjarig kennis- en innovatieprogramma, waarin nadrukkelijk is gekozen voor het centraal stellen van de praktijk, wordt nieuwe kennis ontwikkeld en effectievere vormen van kennisspreiding toegepast in de steden. Essentieel is dat niet louter onderzoek wordt verricht naar steden en stedelijke problemen, maar dat de steden zelf ook intensief zijn betrokken bij de ontwikkeling van kennis.

De combinatie kenniscentrum - NWO is van groot belang. Het kenniscentrum heeft nauwe banden met de steden, NWO met de onderzoekswereld. Samen kunnen zij wetenschappelijke inzichten vertalen naar de beleidspraktijk en andersom. Het kenniscentrum en NWO brengen hun netwerken bij elkaar om wetenschappers en praktijkmensen samen tot innovatieve en ook daadwerkelijk bruikbare kennis te laten komen. Hiermee biedt de in STip ontwikkelde kennis de minister van BZK nieuwe handvatten in de verdere ontwikkeling van een succesvol en daadkrachtig grotestedenbeleid.

Het Stedelijk innovatieprogramma is tevens ingediend voor een subsidie in het kader van het Besluit subsidies investeringen kennisinfrastructuur (Bsik), voorheen ICES/KIS-3. STip is te downloaden op www.kcgs.nl.

De persconferentie vindt plaats op 19 mei, van 12.15 tot 13.00 uur in perscentrum Nieuwspoort, Den Haag. Na korte inleidingen van onder andere minister Remkes en burgemeester Deetman heeft de pers gelegenheid vragen te stellen.