Waterschap Groot Salland

19 mei 2003 Waterschap verbetert waterhuishouding rond herfterwetering Het bestuur van het Waterschap Groot Salland heeft 1.256.000 beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de waterhuishouding in het gebied bij de Herfterwetering nabij de Wijthemerplas ten zuidoosten van Zwolle. Naar verwachting komt ongeveer de helft van deze kosten voor rekening van het waterschap. De andere helft hiervan wordt opgebracht door de gemeente Zwolle en verschillende instanties die subsidies verlenen.
Waternood
Het verbeteringsplan wordt uitgevoerd volgens de principes van 'Waternood' (watersysteem gericht Normeren, Ontwerpen en Dimensioneren). Dit houdt in dat ruimte voor waterberging wordt gecreëerd en watergangen zoals de Herfterwetering breed en ondiep te maken in plaats van de bestaande situatie: smal en diep. Hierdoor ontstaat een veerkrachtig watersysteem die de gevolgen van extreem natte en extreem droge perioden beter kunnen opvangen. De uitvoering sluit goed aan bij de plannen van de gemeente Zwolle om in deze omgeving recreatieve natuur te ontwikkelingen. Voor het verbeteren van de waterhuishouding is in dit gebied ca. 4 ha grond nodig. Gemeente Zwolle
De gemeente Zwolle heeft de wens om de noodzakelijk berging van water in het gebied ten oosten van de golfbanen te concentreren nabij de benedenloop van de Herfterwetering. Ook is het een wens van de gemeente om de noodzakelijke berging van stedelijk water van het bedrijventerrein Oosterenk III (bij het voetbalstadion) te combineren met de plannen rond de Herfterwetering. Hierbij gaat het om een oppervlakte voor dit stedelijke water van 1,2 ha. Omdat het niet zeker is dat deze berging ter plaatse gerealiseerd kan worden neemt het waterschap deze wens van de gemeente mee in het onderzoek naar mogelijke locaties voor waterberging.
Inrichting gebied
De gemeente Zwolle is van plan om in het gebied van de Herfterwetering ca. 8 ha grond te gebruiken voor 'recreatieve natuur'. Het waterschap heeft samen met de gemeente voor dit gebied een inrichtingsschets gemaakt, waarbij de benodigde waterberging een plaats heeft gekregen. In deze schets is ook de aanleg van 1.100 m wandelpaden opgenomen die aansluiten op een groter netwerk van wandelpaden en het gebied toegankelijk maken voor recreatie. Ook de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs een deel van de Herfterwetering, waardoor de natuurwaarden toenemen, past binnen de plannen. Er wordt nog bezien in hoeverre deze grondverzetwerkzaamheden zijn te combineren met de uitbreiding van de golfclub 't Gagel.