Gemeente Alkmaar


Ondertekening overeenkomst kunstwerk Laan van Tata op 19 mei

Alkmaar, 14 mei 2003

De initiatiefgroep van bewoners, de Stichting 't Zuydoutaerlandt en de gemeente Alkmaar tekenen op maandag 19 mei om 19.00 uur op feestelijke wijze de samenwerkings-overeenkomst voor het kunstwerk. Vanuit de gemeente Alkmaar is wethouder Binnendijk (Stads- en wijkbeheer) hierbij aanwezig. Het officiële deel start om 19.00 uur in jongerencentrum Argus aan de Sperwerstraat. De daadwerkelijke ondertekening vindt op ludieke wijze plaats in het mobiele kunstcentrum Unit 1, vlakbij de rotonde en bij Argus.

Direct bij de opening van de rotonde in 2001 kreeg de initiatiefgroep van bewoners het idee voor de plaatsing van een kunstwerk. Om de mening van bewoners te peilen heeft de groep aan alle bewoners in de wijken Daalmeer en Koedijk gevraagd een enquête in te vullen. Uit de tientallen reacties die daarop binnenkwamen, bleek de voorkeur uit te gaan naar een non-figuratief kunstwerk gecombineerd met groen. Beeldend kunstenaars worden gevraagd deze combinatie te verwerken rond de thema's Natuur & Beweging, Jeugd & Toekomst, Verleden & Oorsprong.'

De initiatiefgroep verwacht een bedrag tussen de 45.000 en 50.000 euro nodig te hebben. De Gemeente Alkmaar zegde een belangrijk deel toe. Van een andere geldschieter, het Centraal Adviesorgaan Beeldende Kunst, krijgen de groep behalve geld ook organisatorische adviezen.

Opdracht voor kunstenaars
Direct na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst wordt er een advertentie geplaatst waarop alle beeldend kunstenaars in Nederland kunnen reageren. Uit de inzendingen selecteert het Centraal Adviesorgaan Beeldende Kunst de beste twaalf ontwerpen. Vervolgens brengt de initiatiefgroep het aantal terug tot drie. Over die drie ontwerpen peilt de initiatiefgroep de mening van de mensen die er dagelijks langsrijden. Daarnaast krijgt iedereen de gelegenheid zijn of haar voorkeursstem te laten horen.

Als alles volgens schema verloopt dan staat het kunstwerk eind 2004 op de rotonde aan de Laan van Tata.