HBAG Bloemen


16-05-2003
Export Viburnum USA
Mededeling van de PD betreffende export van Viburnum naar de USA.

Bij deze informeer ik u over het volgende.

Onlangs heeft USDA-APHIS aan de PD laten weten dat in verband met frequente intercepties van ondermeer Leptosphaeria lonicerae op snijbloemen van Viburnum uit Nederland, er met ingang van 19 mei a.s een certificaat wordt geëist alsmede een bijschrijving. Tot op heden is er geen certificaat vereist voor snijbloemen van Viburnum.

De PD is het niet eens met het voornemen van USDA-APHIS omdat:


1. de genoemde organismen naar mening van de PD niet plantpathogeen zijn;

2. er geen WTO/SPS melding is ontvangen die aangeeft dat de organismen als quarantaine organismen worden aangemerkt;
3. Er geen sprake is van een uitbraak die een noodmaatregel zoals vastgelegd in ISPM 8 rechtvaardigen.

Daarnaast heeft de PD de Amerikaanse autoriteiten verzocht om een PRA die de maatregel onderbouwt.

Tot op heden is er geen officiële reactie ontvangen op onze brief van 25 april jl.; echter officieus is bekend gemaakt dat de maatregel wel op 19 mei van kracht wordt. De PD zal contact opnemen met USDA-APHIS in verband met het uitblijven van een reactie. In de tussentijd zal de PD geen certificaten verstrekken. Er is niet bekend op welke organismen geïnspecteerd zou moeten worden en tevens zou het afgeven van certificaten de positie van de PD in de gesprekken met de Amerikaanse autoriteiten ondergraven. Praktisch gezien betekent dit dus dat export van snijbloemen van Viburnum naar de USA voor het moment niet mogelijk is.

Ik verzoek u dit kenbaar te maken aan het betrokken bedrijfsleven. Wanneer er nadere ontwikkelingen zijn zullen we u hiervan op de hoogte brengen.

Plantenziektekundige Dienst Postbus 9102
6700 HC Wageningen
Tel. 0317 496911
Fax 0317 421701