CBS

Productie industrie opnieuw lager

De Nederlandse industrie heeft in maart van dit jaar 3,1 procent minder geproduceerd dan in dezelfde maand van vorig jaar. Daarmee wordt de opgaande lijn van januari en februari niet doorgezet. De seizoengecorrigeerde cijfers laten eenzelfde beeld zien. Na stijgingen in januari en februari is de productie in maart weer gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Alleen de chemie produceert meer in maart
In maart 2003 is alleen de productie in de aardolie-, chemische en rubberindustrie hoger dan in dezelfde maand van vorig jaar. In 2002 was de chemie ook al de enige branche met een hogere productie vergeleken met een jaar eerder. Deze branche heeft met 21 procent een relatief groot aandeel in de totale productie van de industrie. De productie in de overige onderscheiden branches is in maart 2003 lager dan in dezelfde maand van vorig jaar. De daling is het sterkst bij de papier- en grafische industrie, waar de productie 6,6 procent lager is. De kleinste daling doet zich voor in de voedings- en genotmiddelenindustrie, waar 3,1 procent minder geproduceerd werd.

Zelfde beeld in andere landen
Gecorrigeerd voor seizoeneffecten is de productie in maart 2003 met 0,9 procent gedaald ten opzichte van februari. De Nederlandse ontwikkeling staat niet op zichzelf. Ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië is de seizoengecorrigeerde productie gedaald. In het Verenigd Koninkrijk en Italië nam de productie met 0,4 procent af, in Duitsland zelfs met 1,8 procent.

Productie eerste kwartaal eveneens lager
In het eerste kwartaal van 2003 is de industriële productie 2,2 procent lager dan een jaar eerder. In dit kwartaalcijfer wordt het negatieve maartcijfer gecompenseerd door de iets positievere januari- en februaricijfers. In de zes voorgaande kwartalen was er, vergeleken met een jaar eerder, ook sprake van een lagere productie. De huidige teruggang is echter minder sterk dan in de afgelopen vijf kwartalen.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen gecorrigeerde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per branche. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande periode zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-091
19 mei 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht