De Unie


Fortis Bank Nederland: Nullijn in CAO

19 mei 2003 - Fortis Bank Nederland heeft aan vakorganisaties aangekondigd een nullijn af te willen spreken in de nieuwe CAO. Daarnaast zullen afspraken gemaakt moeten worden over de verdeling van de kosten van de toegenomen pensioenlasten. Per saldo wil de bank dus een achteruitgang in de CAO afspreken.

Met een nullijn bedoelt Fortis dat het saldo van de verslechteringen en de loonsverhoging nul moet zijn. Er is dus wel ruimte voor een loonsverhoging, als deze gecompenseerd wordt met verslechteringen. Vervolgens wil Fortis spreken over de wijze waarop werknemers en gepensioneerden meebetalen aan de gestegen pensioenlasten. Hiervoor zal Fortis op korte termijn een voorstel doen.

De Unie heeft gekozen voor zeer beperkte en realistische voorstellen. Centraal zijn vorig najaar afspraken tussen werkgevers en vakorganisaties gemaakt over loonmatiging. In deze afspraken is een loonsverhoging van 2,5% opgenomen, waarmee rekening wordt gehouden met de verslechterde economische situatie. De nullijn is voor De Unie duidelijk een stap te ver.

De voorstellen van Fortis Bank zijn vergelijkbaar met de voorstellen van andere banken en verzekeraars. Binnen de sector verloopt het CAO-overleg daarom uiterst moeizaam. De Unie is van mening dat de op veel plaatsen voorgestelde werknemersbijdrage in de pensioenlasten niet wenselijk is. Een premievrij pensioen is in deze sector een uitonderhandelde arbeidsvoorwaarde die veel wordt gebruikt als wervingsinstrument. Deze arbeidsvoorwaarde brengt met zich mee dat geen premie wordt betaald in goede en in slechte tijden.

De voorstellen van Fortis Bank staan op infonet van Fortis, maar kunt u ook downloaden binnenkort via deze site.

Wat vindt u ervan?
Uw reactie vernemen wij graag per e-mail: fortis@unie.nl.

Met vriendelijke groet,

Gerwin van der Lei
Bestuurder

maandag, 19 mei 2003