Gemeente Heerenveen


---

Vergunningen
Bouwen & verbouwen

Om te mogen bouwen of verbouwen heeft u meestal een bouwvergunning nodig. In sommige gevallen heeft u onder bepaalde voorwaarden géén bouwvergunning nodig. Dat is onder meer afhankelijk van de plaats en afmetingen van het te (ver)bouwen bouwwerk. Voor het verbouwen van een monument of beeldbepalend pand is altijd een bouwvergunning nodig. Op www.vrom.nl/woningwet kunt u voor uw situatie nazien of u wel of geen bouwvergunning nodig heeft en zo ja, welke. Bij twijfel kunt u contact opnemen met het bureau Bouwtoezicht, tel. 0513-617750 of 617613, fax 0513-617475, e-mail: d.polet@heerenveen.nl of t.post@heerenveen.nl

Er zijn 2 soorten bouwvergunningen:

Lichte bouwvergunning
Deze heeft u nodig bij kleinschalige verbouwingen, aanbouwen en bijgebouwen die om bepaalde redenen niet vergunningsvrij zijn. U zult een bouwaanvraagformulier in 2-voud en een eenvoudige bouwkundige tekening in 4-voud moeten indienen. Uw aanvraag moet in ieder geval voldoen aan het Bouwbesluit.
Als uw aanvraag voldoet aan het bestemmingsplan dan moet de gemeente in de meeste gevallen binnen 6 weken een beslissing op uw aanvraag nemen. Voor meer info kunt u contact opnemen met het bureau Bouwtoezicht.

Download hier het bouwaanvraagformulier

Reguliere bouwvergunning
Deze moet u aanvragen bij de wat grotere verbouwingen, aanbouwen en bijgebouwen en bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuwe woning. U zult een bouwaanvraagformulier in 2-voud en uitgebreide bouwtekeningen in 4-voud moeten indienen. Ook zult u voor bepaalde onderdelen berekeningen moeten indienen zodat wij kunnen bezien of uw bouwplan voldoet aan het Bouwbesluit.
Als uw aanvraag voldoet aan het bestemmingsplan dan moet de gemeente in de meeste gevallen binnen 12 weken een beslissing op uw aanvraag nemen. U kunt de reguliere bouwaanvraag ook in 2 fases indienen. Voor meer info kunt u contact opnemen met het bureau Bouwtoezicht.

Schetsplan
Als u een bouwvergunning nodig heeft kunt u ook, voordat u een formele aanvraag indient, een schetsplan indienen. Een schetsplan heeft als voordeel dat u binnen een relatief korte termijn, tegen lagere legeskosten kunt vernemen of uw bouwplan voldoet aan het bestemmingsplan, aan redelijke eisen van welstand en of er andere vergunningen nodig zijn. Voor een schetsplan is nodig een eenvoudige bouwkundige tekening in 4-voud en een opgave van de bouwkosten, de bouwmaterialen en kleuren. Als u zelfs nog geen schetsplan heeft, dan kunt u met indiening van een duidelijke situatieschets kosteloos vooroverleg hebben met het bureau Bouwtoezicht over de planologische haalbaarheid van uw bouwplan. Voor meer info kunt u contact opnemen met het bureau Bouwtoezicht.

Milieuvergunningen
Als u bedrijfsmatige activiteiten verricht, hoe klein ook, heeft u een milieuvergunning nodig. Sommige, milieuhygiënisch gezien eenvoudige bedrijven kunnen volstaan met een melding. In beide gevallen moet u een speciaal formulier invullen. U kunt dat het beste doen in overleg met de afdeling Milieu- en Bouwtoezicht. Bij een melding kunt u direct daarna aan de slag. De procedure voor het verkrijgen van een milieuvergunning duurt op z'n hoogst 6 maanden. Als een vergunning wordt geweigerd, of als u het niet eens bent met de voorschriften kunt u tot 6 weken na de definitieve beschikking in beroep bij de Raad van State.

Reclamevergunningen
Voor het plaatsen van reclame-uitingen groter dan 0,5m2 op of aan de gevel, of als u reclame wilt plaatsen op, aan of boven de weg heeft u een reclamevergunning nodig. Voor het veranderen van een reclame-uiting heeft u deze vergunning ook nodig. Uw reclameaanvraag wordt getoetst aan de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) en de reclamenota van Heerenveen. De belangrijkste regel is dat er rechtstreeks verband dient te bestaan tussen de reclame en de activiteiten die in het pand of op het perceel plaatsvinden. Voor het Centrumgebied en de K.R. Poststraat zijn speciale Beeldkwaliteitplannen van kracht. Voor nadere informatie: afdeling Milieu en Bouwtoezicht, tel. 0513 - 617796.

Sloopvergunning

Voor het geheel of gedeeltelijk slopen van bouwwerken heeft u een sloopvergunning nodig. Alleen voor sloopwerkzaamheden van kleine omvang wordt een uitzondering gemaakt. De sloopvergunning bevat een aantal voorschriften over bijvoorbeeld het gescheiden afvoeren van verschillende soorten sloopafval. U kunt zo'n vergunning aanvragen bij bureau Bouwtoezicht, tel. 0513 - 617623.

Download hier het formulier Sloopvergunning

Slopen - Sloopmelding
Voor kleine hoeveelheden asbesthoudend materiaal kan worden volstaan met een asbest sloopmelding. Dit geldt alleen voor particulieren. Het gaat om materialen zoals gelijmde asbesthoudende vinyl vloerbedekking of vinylvloertegels, hechtgebonden en asbesthoudende bouwmaterialen die aan de binnenkant van een bouwwerk zijn geschroefd, en hechtgebonden asbesthoudende bouwmaterialen die aan de buitenkant van een bouwwerk zijn geschroefd met een materiaaloppervlakte van maximaal 35 vierkante meter. U kunt deze melding doen bij het bureau Bouwtoezicht, tel. 0513 - 617738.

Subsidie
Eigenaren van bij het rijk geregistreerde monumenten kunnen voor restauratie en verbetering subsidie krijgen van het rijk (volgens het Besluit Rijkssubsidiëring Restauratie Monumenten). Eigenaren van bij de gemeente geregistreerde beeldbepalende panden kunnen voor restauratie en verbetering een beroep doen op de gemeentelijke subsidieregeling. Dit geldt zowel voor woonhuizen als andersoortige panden. Het gewone onderhoud valt niet onder deze subsidie. Meer informatie kunt u vragen bij de sectie Bouwtoezicht, tel. 0513 - 617614.