CDA

CDA
19-05-03
Donner: Het strafrecht en het strafprocesrecht zijn een levend onderdeel van het maatschappelijk leven
Vastgesteld moet worden dat de strafrechtelijke procedure en het strafproces in de afgelopen jaren onmiskenbaar aan nieuwswaarde hebben gewonnen. Dit zei minister van Justitie Piet Hein Donner in zijn speech Strafvordering 2001 en verder, op 14 mei jl..

Donner: Ze zijn commercieel heel interessant voor de producenten van dag- en weekbladen en de overige media. Omgekeerd hebben de procespartijen de media ontdekt als bredere rechtszaal. Gevolg is dat het proces thans vaak al in de media wordt uitgevochten waarbij de nuances doorgaans verloren gaan. Het is ook veel begrijpelijker als er goeden en slechten zijn en het oordeel is gauw geveld. Het maatschappelijk ongeduld vergt instant berechting en bestraffing van het kwaad en de media voorzien in die behoefte. Daar hoeft eigenlijk geen rechter meer aan te pas te komen. En als deze dan tenslotte een oordeel velt dat afwijkt van wat verwacht werd, dan is dat een fout van de rechter. De onderste steen moet in alle gevallen boven komen. En het is onverdraaglijk dat er niet altijd een schuldige kan worden aangewezen en dat sommige ernstige misdrijven onopgelost blijven. In een maatschappelijk verhardend klimaat wordt ook de roep om een hardere reactie op criminaliteit luider. Het strafrechtelijke apparaat dat daaraan niet kan voldoen, schiet in deze optiek schromelijk tekort.

Donner: Zo is het wellicht een karikatuur. En ook waar dergelijke gevoelens en opvattingen zijn, dient de wetgever deze niet zonder meer in de wetgeving te vertalen, omdat dit democratisch zou zijn. De politiek mag zich niet per definitie laten leiden door het gevoelen van het volk. Maar er zal geluisterd moeten worden naar de onderliggende motieven en angsten, en er zal gelet moeten worden op de commerciële effecten van de aandacht van de media voor het strafproces. Het strafrecht en het strafprocesrecht zijn een levend onderdeel van het maatschappelijk leven, die een uitlaatklep en veiligheidsventiel bieden voor spanningen en tegenstellingen. Wat dat betreft zitten we op dit moment in een maatschappelijk klimaat waarin het evenwicht tussen de betekenis van de opvoedende waarde van straffen en de vergelding herijkt worden. Dat is niet per definitie onbespreekbaar. Strafrecht is geen natuurrecht, maar om duurzaam burgervrede te bewaren zal het tevens moeten aansluiten bij noties van recht en rechtvaardigheid zoals die in de loop van de afgelopen eeuwen zijn ontwikkeld.

De publieke aandacht heeft ook gevolgen voor het wetgevingsprogramma van het departement van Justitie en de prioriteiten die daarbij gelden, aldus Donner. Die worden sterk bepaald door de wensen van kabinet en parlement in reactie op de als terecht ervaren wensen uit de samenleving. Zo is het is ingrijpend aangepast naar aanleiding van het Strategisch akkoord 2002 en het Veiligheidsprogramma. Evenzo wordt het mede bepaald door twee andere factoren; de internationalisering van het strafrecht en de beperkingen van de overheidsfinanciën. Er is sprake van een wassende stroom van EU-kaderbesluiten op het terrein van het straf- en procesrecht. Nederland heeft daar maar beperkt invloed op, terwijl de besluitvorming wel grote invloed heeft op de inrichting van het nationale recht. Neem bijv. het Kaderbesluit over de positie van het slachtoffer. Evenzo dringen de initiatieven van de Europese Commissie ten aanzien van de minimumrechten van de verdachte en de oprichting van een Europese aanklager tot bezinning. Zoals bekend was dit aanleiding voor het kabinet om onlangs een notitie over dit onderwerp in te brengen bij de Europese Conventie. Als het Gereformeerde karakter van die voorstellen het belangrijkste bezwaar daartegen is, dan acht ik dat een compliment. De noodzaak om te woekeren met de schaars beschikbare middelen is naast Europa een tweede belangrijke factor die de prioriteitstelling beinvloedt. Onvermijdelijk is dat in de komende kabinetsperiode de regering bezuinigingsmaatregelen moet treffen in een omvang die wij na Bestek 81 niet meer hebben gekend.