LTO Nederland

LTO: ondanks forse bezuinigingen ruimte voor ondernemerschap

Vrijdag 16 mei 2003 - Het Regeerakkoord slaagt erin ondanks forse bezuinigingen toch het negatieve economische tij te keren. Terecht staat een sterke economie voorop en bevordert het kabinet het ondernemersklimaat. Dit zegt LTO Nederland in een eerste reactie op het Regeerakkoord, dat grotendeels tegemoet komt aan de wensen die LTO bij de informateur had ingediend.

LTO Nederland waardeert het dat de bezuinigingen nauwelijks leiden tot lastenverzwaring voor agrarische ondernemers. Dit zou het productief en innovatief vermogen van de sector aantasten, terwijl de huidige economische situatie juist vereist dat boeren en tuinders alle zeilen bijzetten. Daarom moet bij de voorgestelde verhoging van de REB daar rekening mee worden gehouden. Vorig jaar daalde het inkomen van agrariërs immers gemiddeld met 15 procent. Het is positief dat er aandacht en middelen zijn voor innovatie en onderwijs.

Er is extra budget voor reconstructie, agrarisch natuurbeheer en aankoop voor natuur. Daarmee komt een deel van het geld terug dat de afgelopen jaren voor deze doeleinden werd geschrapt. LTO pleit ervoor het budget vooral in te zetten voor reconstructie en agrarisch natuurbeheer.

LTO is er ook tevreden over dat CDA, VVD en D66 aansluiting zoeken bij het Europese beleid op het terrein van milieu en dierwelzijn en daarmee niet langer met strengere normen voorop zullen lopen. Verder vindt LTO het realistisch om de ambities voor reconstructie van het platteland aan het beschikbare budget aan te passen.

Gezien de ambities van het Regeerakkoord verwacht LTO dat voortgang wordt gemaakt met het terugdringen van de administratieve lastendruk. Voor de veehouderij is dit inmiddels in gang gezet, de plantaardige sectoren volgen op korte termijn.

LTO dringt erop aan dat het nieuwe kabinet in nauwe samenspraak met de sector zelf vorm geeft aan het gewenste beleid, daarbij gebruik makend van de kennis en kunde van de ondernemers. De ingeslagen weg van het vorige kabinet van herstel van vertrouwen van agrarische ondernemers in de overheid dient met kracht te worden voortgezet.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)