Politie Amsterdam-Amstelland

Drie vuurwapens in achtertuin
19-5-2003. Een 29-jarige man probeerde gistermiddag zich van drie vuurwapens te ontdoen door ze over een schutting in de Witte de Withstraat te gooien. Een oplettende getuige zag dit rond kwart over twee en meldde het direct aan de politie. Mede hierdoor konden 4 personen op grond van de Opiumwet en de Wet Wapens en Munitieworden aangehouden. In diezelfde tuin werd ook een tas gevonden met daarin ongeveer 700 gram hasj.
&nsbp:

---

Man uit water gered

19-5-2003. Zondagochtend rond halftwaalf werd een 45-jarige man uit het water gered van het Damrak. De drenkeling werd door personeel van een rondvaartboot uit het water getrokken. De drenkeling is met uitputtings- en onderkoelingsverschijnselen in een ziekenhuis opgenomen.

---

Verkrachter gepakt na klopjacht

19-5-2003. Zaterdagmiddag werd na een klopjacht door de binnentuinen van een hotel in de binnenstad een 36-jarige man gearresteerd die kort daarvoor op zijn hotelkamer een 30-jarige toeriste had verkracht.

Rond halfzes wist de vrouw, die met een smoes was meegelokt naar een hotel, aan haar verkrachter te ontsnappen, waarna zij het dichtstbijzijnde politiebureau binnenrende. Rechercheurs van de Jeugd- en Zedenpolitie werden door het slachtoffer naar het bewuste hotel gedirigeerd dat onmiddellijk werd omsingeld. In de kamer waar de dader zou verblijven, werd echter niemand meer aangetroffen. Wel zagen de dienders nog net iemand via de achterzijde van het hotel de binnentuinen induiken en als een ware hordeloper over diverse schuttingen springen. Na een kleine klopjacht waarbij zelfs de politiehelikopter werd ingezet, kon de voortvluchtige worden ingerekend.

---

Grote verkeerscontroles

19-3-2003. Bij een grote verkeerscontrole in de binnenstad en tijdens een actieweek tegen onverzekerd brommen in Amsterdam-Zuid werden vorige week 424 mensen op de bon geslingerd en raakten 140 bestuurders hun brom- of snorfiets kwijt omdat deze onverzekerd was of niet kon worden aangetoond dat aan deze verplichting was voldaan.

Raampoort
Vrijdagavond en -nacht werd bij de Raampoortbrug een grote algemene verkeerscontrole gehouden. Er werden 500 voertuigen gecontroleerd, waaronder 49 taxis. Dit leverde 284 bekeuringen op voor onder andere het overtreden van de maximumsnelheid, rijden zonder autogordel, het niet kunnen tonen van rij- of kentekenbewijs, diverse technische mankementen en andere overtredingen van de Wegenverkeerswetgeving. 10 Autos werden door een drugsspeurhond besnuffeld. In één auto kwam circa 80 gram softdrugs boven water. Eén persoon was in het bezit van een vals rijbewijs en één automobilist kon direct 2000 euro aan de belastingdienst afdragen omdat zijn bolide niet voldeed aan de inrichtingseisen. Slechts drie bestuurders bleken te diep in het glaasje bleken te hebben gekeken.

Amsterdam-Zuid
In Amsterdam-Zuid ging de afgelopen week elke gemotoriseerde tweewieler aan de kant die niet voorzien was van een geldige verzekeringsplaat. Vanaf 1 mei is de nieuwe verzekeringsperiode ingegaan en moet dus ook het plaatje van 2003 op de brom- of snorfiets zitten. Gedurende de gehele week werd er streng gecontroleerd. 140 voertuigen werden van de weg gehaald. Daarvan bleken er ongeveer 110 niet verzekerd. Alle overtreders kunnen een acceptgiro thuis verwachten. Het ingenomen voertuig kunnen zij binnen 14 dagen tegen vertoon van een geldig verzekeringsbewijs bij het politiebureau afhalen.
Werken bij de politie
24-3-2003. Heb je altijd al bij de politie willen werken en ben je in het bezit van een LBO-, MAVO- of VMBO-diploma? Dan is dit je kans! De politie Amsterdam-Amstelland zoekt enthousiaste mannen en vrouwen die als operationeel assistent onze gelederen willen versterken. Interesse? Kijk dan op op het bannertje "Werken bij de politie" op onze homepage (ook voor andere leuke banen).

Vrijwilligers gezocht
15-5-2003. De politie Amsterdam-Amstelland is op zoek naar nieuwe vrijwilligers, de zogenaamde volontairs, voor ondersteunende werkzaamheden binnen het korps. Vijftien van hen zullen worden ingezet als preventieadviseur. Na een speciale opleiding krijgen zij een landelijke erkend certificaat.
Aan deze preventieadviseurs worden speciale eisen gesteld: representatief uiterlijk en voorkomen
communicatief vaardig
MBO-denkniveau
minimaal 2 dagdelen per week inzetbaar zijn
contractduur minimaal 1 a 2 jaar
tussen de 25 en 60 jaar
evenwichtige persoonlijkheid
computervaardig, kennis van Word en Excel
technisch inzicht m.b.t. hang- en sluitwerk en beveiligingscamera's woonachtig binnen de regio.
In juni worden een aantal voorlichtingsavonden georganiseerd. Interesse? Bel dan: (020) 559 4419,of lees hier eerst meer over volontairs.
Rover krijgt waarschuwingsschot
19-5-2003. Zondagochtend arresteerde de politie een 32-jarige man die op heterdaad werd betrapt bij een ramkraak in Amstelveen. Hij was samen met tenminste één kompaan met een auto de winkel van een juwelier aan het Binnenhof binnengereden. De bestuurder wilde er vol gas vandoor. Een agente zag zich daarom genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. De man stak hierop zijn handen uit het raam en gaf zich over. Zijn maat wist in het tumult te ontkomen. Hij verdween met een onbekende buit en is sindsdien spoorloos.
---

Auto-ongeluk: inzittenden weg

19-5-2003. Zaterdagavond rond halfnegen verloor een automobilist op de Troelstralaan de macht over het stuur en kwam tegen een boom tot stilstand. De passagier kwam met de schrik vrij en nam gelijk de benen, zijn maat beklemd achter het stuur achterlatend. De chauffeur werd door een getuige bevrijd. De man die behoorlijk aan het hoofd gewond was, wilde echter niet op de ambulance wachten en ging er ook vandoor. Sindsdien ontbreekt van de mannen ieder spoor. De auto stond niet als gestolen te boek. De politie gaat er vanuit dat de bestuurder iets anders te verbergen had.
Dode en gewonde bij schietpartij
16-5-2003. Vannacht overleed een 57-jarige man aan de verwondingen die hij opliep bij een schietpartij in de P.C. Hooftstraat. Zijn 35-jarige metgezel raakte gewond en werd in een ziekenhuis opgenomen. Hij verkeert niet in levensgevaar.
Even voor halfvier wilde het duo na een bezoek aan een horecagelegenheid in de binnenstad in een auto stappen die in de P.C. Hooftstraat geparkeerd stond. Daar werden zij plotseling beschoten door twee personen die er op een fiets vandoor gingen. Er werden meerdere schoten gelost. Het dodelijk verwonde slachtoffer was een bekende van de politie. De recherche gaat uit van een afrekening in het criminele milieu. Het rechercheonderzoek duurt voort.