Gemeente Voorburg-Leidschendam


Samen met jeugd beleid maken
---

Startnotitie gemeentelijk jeugdbeleid ziet licht

Het college van burgemeester en wethouders komt met een startnotitie gemeentelijk jeugdbeleid ´Harmoniseren en Creëren´. Het jeugdbeleid in de twee voormalige fusiegemeenten verschilde van elkaar. Er moet dus één beleid komen voor de nieuwe gemeente. Verder is het jeugdbeleid volop in ontwikkeling en zijn er binnen de verschillende gemeentelijke afdelingen veel ideeën op dit gebied. Er is één gemeenschappelijke visie nodig om die ideeën en ontwikkelingen te stroomlijnen.

In de startnotitie ´Harmoniseren en Creëren worden de beleidskaders voor het jeugdbeleid voor de komende twee jaar geschetst. Een belangrijk criterium hierbij is dat het beleid samen met de jeugd wordt gemaakt, dus niet over hen, zonder hen. Drie voorstellen worden in de startnotitie nader uitgewerkt: het uitbreiden van de werkzaamheden van het Opvoedbureau naar de gehele gemeente Leidschendam-Voorburg, jongerenparticipatie en ambulant jongerenwerk voor structurele overlastbestrijding op wijkniveau.

Opvoedbureau
Bij het Opvoedbureau kunnen ouders met kinderen van 0 tot 19 jaar terecht met hun vragen over opvoeding. Het is een laagdrempelige voorziening die wordt verzorgd door de Zorggroep Horst & Vlietstreek. Voor het opvoedbureau zijn geen wachtlijsten en ouders kunnen er gratis terecht. De voormalige gemeente Voorburg heeft een overeenkomst met deze stichting voor zes uur per week; in oud-Leidschendam bestond deze voorziening niet. Omdat het Opvoedbureau een belangrijke preventieve functie vervult, wordt in de startnotitie voorgesteld deze service ook voor Leidschendam in te stellen.

Jongerenparticipatie
De gemeente vindt dat beleid vóór jongeren zo veel mogelijk mét jongeren gemaakt moet worden. Jongerenparticipatie is in Leidschendam-Voorburg geen loze kreet. Jongeren hebben over heel veel zaken een duidelijke mening en die nemen wij hier serieus. Dat betekent goed luisteren naar jongeren en investeren in beleid, aldus wethouder J. Beenakker (jeugd- en jongerenwerk). Door jongeren te laten meedoen, ontstaat draagvlak voor het beleid en kan beter op de vraag van jongeren worden ingespeeld.

Bovendien wordt door jongerenparticipatie de positie van jongeren in onze gemeente versterkt. Een vorm van structurele jongerenparticipatie moet nog worden opgezet. Van belang hierbij is dat allerlei soorten jongeren worden bereikt. Een goed middel hiervoor is een jongeren website. De komende periode zal de gemeente aan een dergelijke website gaan werken. Uiteraard zullen jongeren actief hierbij worden betrokken.

Ambulant jongerenwerk
In sommige wijken zorgen jongeren voor overlast op straat. De gemeente wil deze overlast aanpakken op een structurele en wijkgerichte manier. In de startnotitie wordt voorgesteld voor dit doel een Wijkoverleg Overlast in het leven te roepen. Als blijkt dat er in een wijk structurele overlast is van jongeren, zal regelmatig zon overleg plaatsvinden. Deelnemers aan het wijkoverleg zijn de wijkagent, de beleidsmedewerker jeudbeleid en een ambulant jongerenwerker. Als het nodig is, kunnen ook de scholen en Bureau jeugdzorg deelnemen.

Ambulant jongerenwerkers kunnen zorgen voor een beter beeld over de overlast door jongeren, doordat zij direct met de jongeren op straat in contact staan. Zij weten om welke (groepen) jongeren het gaat en wat hen bezighoudt. Op dit moment werken binnen de gemeente nog geen ambulant jongerenwerkers. In de startnotitie wordt voorgesteld om twee parttime ambulant jongerenwerkers aan te stellen.

Investeren
Met de bovengenoemde voorstellen is een totaalbedrag van 203.000 gemoeid (voor de komende twee jaar). De raadscommissie buigt zich in juli over de startnotie jeugdbeleid en de raad in augustus. De komende twee jaar zullen worden gebruikt om de startnotitie verder uit te werken tot een nota gemeentelijk jeugdbeleid.

Gemeente Leidschendam-Voorburg 19.05.2003