Gerechtshof Amsterdam

Ontruiming deel Amsterdamse gerechtshof noodzakelijk voor vernieuwing verwarmingssysteem

Bron: Gerechtshof Amsterdam

Datum actualiteit: 19-05-2003

Gerechtshof Amsterdam

Persbericht
Amsterdam, 16 mei 2003

Ontruiming deel Amsterdamse gerechtshof noodzakelijk voor vernieuwing verwarmingssysteem

Deel strafzittingen noodgedwongen op andere locatie

Op korte termijn (vanaf 9 juni 2003) wordt het `linker'deel van het gerechtshof voor een periode van ruim drie maanden ontruimd ten behoeve van werkzaamheden aan het verwarmingssysteem. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk om verwarming in de komende winter mogelijk te maken. Door de ontruiming zijn enkele zittingzalen en tientallen werkplekken in de periode van 9 juni tot eind september onbruikbaar. De verwachting is dat een deel van de rechtszaken van het hof op een andere locatie moet plaatsvinden.

Het gerechtshof heeft maatregelen getroffen om de zittingen zoveel mogelijk op eigen locatie te doen plaatsvinden en hiermee de overlast voor rechtzoekenden te beperken. Zo zal het hof ruimtes die hiervoor geschikt zijn in de overige delen van het Paleis van Justitie als zittingzaal inrichten. Het gaat hierbij ook om enkele ruimtes in de dependance tegenover het Paleis, die normaal gesproken als kantoorruimte wordt gebruikt. Door deze noodvoorzieningen kunnen volgens plan alle belasting-, familie- en handelszaken en een deel van de strafzaken op de eigen locatie doorgaan. Voor een groot aantal strafzittingen zal worden uitgeweken naar de locatie van de rechtbank (aan de Parnassusweg in Amsterdam). Het gaat hierbij om de zogenoemde gedetineerdenzittingen. Voor een aantal strafzittingen zal waarschijnlijk gebruik worden gemaakt van zittingzalen op de locatie Schiphol (rechtbank Haarlem). Omdat de partijen voor deze strafzaken nog opgeroepen moeten worden, kan het hof ze tijdig over de juiste locatie informeren.

Het gerechtshof streeft ernaar de productie (het aantal behandelde rechtszaken) op peil te houden, maar kan een eventuele verlaging als gevolg van de huisvestingsproblematiek op dit moment niet uitsluiten. Het is nog niet zeker of het gerechtshof alle geplande zittingen kan laten doorgaan. Het hof zal de komende maanden met veel hinder en geluidsoverlast te maken krijgen en moeten zorgen voor alternatieve werkplekken en logistieke voorzieningen, zoals het vervoer van dossiers en medewerkers. Het einde van de huisvestingsproblematiek is na deze periode helaas nog niet in zicht. Nu al is bekend dat volgend jaar de cv-installatie in de overige delen van het Paleis moet worden vervangen. Ook dan zullen de betreffende delen van het Paleis ontruimd moeten worden.

Het gerechtshof heeft de afgelopen periode met de Rijksgebouwendienst overleg gevoerd over de noodzaak van de werkzaamheden. De RGD maakte duidelijk dat het cv-systeem sterk verouderd is en het ondergrondse leidingsysteem in bepaalde delen volledig verrot. De afgelopen periode deden zich al enkele lekkages voor. Het hof bleek weinig keuzeruimte te hebben bij het maken van een plan van aanpak. Het is niet mogelijk gebruik te maken van omleidingen of noodverbanden. Ook moeten de werkzaamheden (ook) overdag plaatsvinden.