GroenLinks


-

Belgische Groenen krijgen (te) zware klappen

19 mei 2003

De groene partijen in België, Agalev en Ecolo, hebben gisteren bij de verkiezingen voor het federale parlement een forse nederlaag geleden. Er zijn veel verklaringen mogelijk voor het onverwacht grote verlies van de Groenen.

Agalev zakte in Vlaanderen van 10,5 naar 3,9 procent. Door de kiesdrempel van 5 procent raakt de partij al haar parlementszetels kwijt. Ecolo viel in Wallonië terug van 18,3 naar 7,5 procent, in Brussel van 21,4 naar 9,4 procent. Daarmee houden de Franstalige Groenen vier zetels in de Kamer en een in de Senaat over. Een hard gelag.

Het aftreden van twee gezichtsbepalende groene ministers. De groen-groene ruzie over nachtvluchten, twee weken voor de verkiezingen. De harde aanvallen van rechtse partijen, die van de Groenen een karikatuur maakten. Het afhaken van proteststemmers. De nek-aan-nek-race tussen liberalen, socialisten en christen-democraten in Vlaanderen. Het vernieuwde imago van de Waalse socialisten. Het alles wordt gratis-populisme van het voor-elk-wat-wils-kartel van socialisten en links-liberalen in Vlaanderen, aangevoerd door de populaire Steve Stevaert. Het gemis van electorale kanonnen van het kaliber Joschka Fischer en Renate Künast, die in Duitsland bewijzen dat een groene partij wel degelijk beloond kan worden voor regeringsdeelname. Te weinig profiel op het onderwerp werkgelegenheid, dat veel kiezers bezighoudt nu de economie hapert. Teveel oude gezichten. Een te belerende toon. Er zijn veel verklaringen mogelijk voor het onverwacht grote verlies van de Groenen.

Dat alles neemt niet weg dat Agalev en Ecolo het nodige bereikt hebben sinds zij in 1999, tijdens de crisis rond de dioxinekippen, in de regering kwamen: een functionerend voedselveiligheidsagentschap, betere consumentenbescherming, meer patiëntenrechten, de uitfasering van kernenergie, meer natuurgebieden, het homohuwelijk, een generaal pardon voor illegalen, versoepeling van de naturalisatieprocedure, een liberaler soft-drugsbeleid, meer geld voor ontwikkelingssamenwerking en een actieve vredespolitiek. De groene regeringsdeelname heeft België veranderd en veel Belgen willen die veranderingen niet teruggedraaid zien.

Ecolo blijft een politieke stroming van belang in Franstalig België. Agalev is nog steeds goed vertegenwoordigd in het Vlaams parlement, het Europees Parlement en veel gemeenteraden. Beide partijen hebben een jaar de tijd om lessen te trekken uit het échec en zich te herpakken voor de Europese en deelstaat-verkiezingen in 2004. GroenLinks wenst hen daarbij veel sterkte.

De winst van Vlaams Blok en Front National gaf de Belgische verkiezingsuitslag opnieuw een zwarte rand. Regeringsdeelname zit er voor extreem-rechts gelukkig niet in. Een paarse regering van socialisten en liberalen ligt voor de hand. De vraag is of België er ook zonder groene ministers in slaagt om een progressiever en kosmopolitischer beleid te voeren dan het in zichzelf gekeerde Nederland.

Meer info:
www.vrtnieuws.net
www.agalev.be
www.ecolo.be


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl