CDA

CDA
19-05-03
Donner: creativiteit nodig bij handhaving
Handhaving verbeteren door onbeperkte middelen ter beschikking te stellen is geen optie; sommige problemen zullen we niet kunnen oplossen; aan elk voordeel van een nieuwe manier van handhaven zal ongetwijfeld ook een nadeel zitten. Maar het toont aan dat met enige creativiteit veel te bereiken valt. Dit stelde minister van Justitie Piet Hein Donner in zijn openingstoespraak op het congres De handhavende bestuurder te Utrecht, op 15 mei jl.

In de democratische rechtsstaat heeft de regelgeving die het optreden van het bestuur begrenst en stuurt een steeds grotere aandacht gekregen. Vervolgens zijn er omvangrijke apparaten ontstaan om die regelgeving en de besluiten die op basis daarvan genomen worden, verantwoord voor te bereiden. Maar dat alles neemt niet weg dat beleid, plannen en beslissingen pas effect hebben als zij in de praktijk worden uitgevoerd of nageleefd, aldus de minister.

Donner: Niet de regel, maar het resultaat: de naleving of uitvoering, zijn bepalend voor het functioneren van de samenleving. Vandaar de stelling dat handhaven de essentie van besturen is. In dat licht is het vreemd dat handhaving in veel gevallen nog het ondergeschoven kind is van het bestuur. Natuurlijk is het een kwestie van geld en menskracht. Er zijn keuzen nodig over de inzet daarvan, waarbij de middelen voor handhaving aan het einde van de keten komen. Als het geld er niet is om het beleid op te zetten,is het niet nodig voor handhaving. Daarom wordt wat er beschikbaar is doorgaans ingezet op het voorbereiden en tot stand brengen van nieuw beleid en regels; de kost gaat voor de baat uit. Maar besef dat die kost weggegooid geld is als de baat zich niet realiseert bij gebrek aan handhaving.