Gemeente Amsterdam

Nieuwe voet- en fietsbrug over de A2
19 mei 2003 - Ontwikkelingsbedrijf

De A2 heeft sinds kort een nieuwe voet- en fietsbrug. Hiermee is voor langzaam verkeer een snelle verbinding gemaakt tussen Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam Zuidoost.

Door de ligging ter hoogte van het recreatiegebied Ouderkerkerplas en de werkgebieden Amstel III en het AMC stelt de brug de inwoners van Amstelveen en Ouderkerk in staat om snel ter plaatse te zijn. Inwoners van Zuidoost kunnen op hun beurt weer gebruik maken van de verkorte route naar de Ouderkerkerplas.

Het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam heeft het project van voorbereiding tot en met oplevering begeleid in opdracht van Groengebied Amstelland.

Groengebied Amstelland - een samenwerkingsverband van de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en de provincie Noord-Holland - heeft tot doel het landelijk gebied tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal landelijk te houden door onder andere te zorgen voor aanleg en beheer van recreatiegebieden, wandel-, fiets- en ruiterpaden.

Het ontwerp is van architect Hans van Heeswijk. Van Spijker Infrabouw BV uit Meppel heeft de brug gebouwd en het Ingenieursbureau Amsterdam heeft het werk begeleid. De brug is voor een groot deel gefinancierd uit subsidies van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, het ROA en Groengebied Amstelland.

Om het verkeer op de A2 niet te belasten zijn de vijf overspanningen in twee nachten aangebracht. Ook de 80 heipalen met een lengte variërend van 7,5 tot 20 meter zijn voornamelijk s nachts geheid.

© Gemeente Amsterdam