Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland




------ Persbericht -------



Politie Noord- en Oost-Gelderland

District Achterhoek



16 mei 2003



Frans nationaal kunstvoorwerp duikt op in Silvolde

De politie van team Wisch (Terborg) heeft in Silvolde een houten beeld ontdekt, dat in 1977 in Frankrijk werd gestolen. Het blijkt te gaan om een erkend Frans historisch monument, de Engel van Humbert, dat dateert van eind dertiende, begin veertiende eeuw.

Het beeld kwam begin dit jaar in handen van een politieman van team Wisch, die samen met de KLPD uitzocht waar het beeld vandaan kwam en of het was gestolen. De eigenaar van het beeld bleef anoniem. Inderdaad bleek het beeld op 15 maart 1977 ontvreemd te zijn uit de Église de Saint Pierre in Humbert (departement Pas-de-Calais) in Frankrijk. Sindsdien was het spoorloos, totdat het opdook in Silvolde. De houten engel is de helft van een koppel. De andere engel werd ook in 1977 ontvreemd en in 1994 teruggevonden in Spanje.

Binnenkort gaat de politieman uit Wisch samen met een afvaardiging van de KLPD naar Frankrijk om het beeld officieel terug te bezorgen.



Einde bericht





Voordat de engel teruggaat naar Frankrijk is er gelegenheid voor een interview met de betrokken politieman en/of een foto. Neem daarvoor contact op met: Andrea Jansen, voorlichting politie Achterhoek, telefoon 0314-694050.