Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

19-05-2003
In de ban van de Heilige Koe

Maandag 19 mei 2003 - ALPHEN -
Stel: iemand doopt een grote borstel in een emmer en spettert tientallen autoramen nat. Dikke kans op boze bestuurders. In Alphen lieten automobilisten gisteren vrijwillig hun wagen natspetteren door een man in een witte jurk.

Auto's inzegenen met een wijkwast. De kersverse pastor Paes van Alphen (de man in de witte jurk) doet het ook pas voor de eerste keer, bij het kapelletje van Sint Christoffel langs de weg van Alphen naar Baarle-Nassau. Tientallen auto's zegent hij deze middag: "Straks krijg ik nog een tennisarm."
Zijn eigen auto - 'ik heb een Peugeootje' - kreeg eerder al een beurt. Het lijkt op bijgeloof. "Noem het liever volksdevotie", corrigeert Paes. "Natuurlijk helpt wijwater niet rechtstreeks tegen ongelukken. Maar mensen staan weer even stil bij het gevaar van deelname aan verkeer. En worden zich bewust van het vertrouwen in God. Ik zegen ook geen auto's. Ik zegen de bestuurders."

Emotioneel
Ingrid Maassen en haar man komen niettemin hun groene VW-busje laten zegenen. Vorig jaar hadden ze panne tijdens de vakantie. "Dus we hebben zoiets van: we doen dit gewoon." Baat het niet dan schaadt het niet.
Als Paes de fiets van Toos van Gool onderspettert, wordt ze emotioneel. "Mijn oudste kleinzoon is met zijn scooter verongelukt op het fietspad. Hij was zeventien. Nu ligt zijn broer vijftien weken in coma. Ook een ongeluk met zijn scooter gehad." Juist daarom, wil Van Gool de zegen van de pastor. "Voor een beschermengel."

's Middags zegent pastor Paes in Alphen de laatste automobilist en spettert het gewijde water uit de gouden emmer nog eenmaal op een voorruit: "Ga dan in vrede, met de zegen van de almachtige God, de vader, de zoon en de Heilige Geest. Amen."