Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Wijziging Besluit aanmerking substantieel bezwarende functies

19 mei 2003

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Gelet op artikel 97, eerste lid, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement,

Besluit

Artikel I

Het Besluit aanmerking substantieel bezwarende functies wordt als volgt gewijzigd:

Onder gelijktijdige verlettering van artikel 1, eerste lid, onderdelen b, c, d, en e, tot a, b, c, en d, wordt onderdeel a geschrapt.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2003. Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES, voor deze,
de wnd. directeur-generaal Management en Personeelsbeleid,

C.J.A. Maas

Toelichting

Overeenkomstig de procedure voor beëindiging van de aanmerking van een functie als substantieel bezwarende functie (AD2001/U61290) zijn de volgende functies door de Minister van Financiën voorgedragen voor beëindiging van de aanmerking als substantieel bezwarende functie.

Het betreft de functies bij het Ministerie van Financiën, de Eenheid Belastingdienst/Economische Controledienst van:


1o. rechercheur/opsporingsambtenaar, belast met hetzelfde complex van werkzaamheden die tot 1 september 1999 voorkwam bij de voormalige hoofdafdeling Internationaal Economische Recherche van de Economische Controledienst bij het Ministerie van Economische Zaken; en


2o. rechercheur belast met hetzelfde complex van werkzaamheden in verband met de controles op de naleving van de Wet Assurantiebemiddelingsbedrijf, die tot 1 september 1999 voorkwam bij de voormalige afdeling Rechercheteam van de hoofdafdeling Economische Ordeningsrecherche van de Economische Controledienst bij het Minister van Economische Zaken.

De beide functies waren neergelegd in artikel 1, eerste lid, onder a, van het Besluit aanmerking substantieel bezwarende functies (oud).

Voornoemde functies zijn conform voornoemde procedure in opdracht van de Minister van Financiën opnieuw beoordeeld door de Arbo Management Groep en TNO-Arbeid. De herbeoordeling heeft uitgewezen uit dat voornoemde functies niet meer als substantieel bezwarend kunnen worden aangemerkt. De Minister van Financiën heeft vervolgens aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een verzoek voorgelegd tot wijziging van het Besluit aanmerking substantieel bezwarende functies en heeft daarbij het resultaat van de herbeoordeling overgelegd (14 januari 2003, kenmerk DGB 2003-228). De Sectorcommissie overleg rijkspersoneel is op basis van de nieuwe beoordeling, op 7 mei 2003 akkoord gegaan met het opheffen van de aanmerking van voornoemde functies als substantieel bezwarende functies.

De procedure voor beëindiging van de aanmerking van een functie als substantieel bezwarende functie (AD2001/U61290) schrijft voor dat de ambtenaar die is aangesteld in een functie waarvan de aanmerking als substantieel bezwarende functie is opgeheven in aanmerking komt voor gebruik van het Besluit overgangsrecht FLO-functies (Staatsblad 1999, 492). Het overgangsrecht is van toepassing op de ambtenaren afkomstig van de Economische Controledienst van het ministerie van Economische Zaken die op 30 juni 2003 een functie als hiervoor bedoeld vervullen.