EVD

Eerste tender van het 'nieuwe' Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) opengesteld

---

Het door Senter uitgevoerde Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) is verlengd en uitgebreid met zes nieuwe landen, namelijk Bolivia, Peru, Ethiopië, Sri Lanka, Vietnam en India. Het beschikbare budget voor PSOM is verhoogd en bedraagt voor de periode 2003-2006 30 miljoen euro. Per land is per jaar een budget beschikbaar van ongeveer 2 miljoen euro.
Op 9 mei is de eerste tender van het vernieuwde PSOM opengesteld voor Indonesië, Mozambique en Ethiopië. De sluitingsdatum voor deze tender is 12 juni. Half juli maakt Senter bekend welke bedrijven worden uitgenodigd voor de kwalificatiefase.
Voor Ethiopië en Indonesië geldt dat uitsluitend Nederlandse bedrijven een pre-kwalificatievoorstel mogen indienen. Voor Mozambique geldt dat naast Nederlandse bedrijven ook bedrijven van de zogenoemde DAC-1 lijst van de OESO (ontwikkelingslanden) pre-kwalificatievoorstellen mogen indienen.
De PSOM-bijdrage voor Indonesië bedraagt 50 procent van de totale projectkosten. Voor Mozambique en Ethiopië is dat 60 procent. De gemiddelde PSOM-projectbijdrage is 500.000 euro. Voor de drie landen geldt dat in alle sectoren projectvoorstellen ingediend kunnen worden. Alleen voor Ethiopië geldt dat projecten in de landbouwsector extra punten krijgen.

Op 16 mei geeft Senter een workshop over het schrijven van een projectvoorstel volgens de nieuwe richtlijnen en het aangaan van een resultaatsverbintenis in een PSOM-contract. Ook kunnen ondernemers tijdens deze bijeenkomst hun projectvoorstel kort bespreken met een