Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie:

'Regeerakkoord opsteker voor vervuiler'

Amsterdam, 19 mei 2003 --- 'Het regeerakkoord van Balkenende-II betekent een forse meevaller voor de vervuilers in onze samenleving,' aldus Milieudefensie-directeur Vera Dalm. Met de aanleg van meer wegen krijgen automobilisten een belangrijke impuls om vooral maar de auto te blijven gebruiken. Door Borssele open te houden blijft Nederland levensgevaarlijk kernafval produceren. En de bio-industrie wordt ongemoeid gelaten, het is wachten op de volgende crisis in de landbouw.

Tijdens de verkiezingscampagne verweet het CDA Milieudefensie herhaaldelijk 'te kritisch' te zijn over de milieuplannen van de partij. Het huidige regeerakkoord echter, overtreft zelfs het voor het milieu rampzalige 'strategisch akkoord' van het vorige kabinet. De vorig jaar november door de leden van het CDA aangenomen 'duurzaamheidsresolutie' ten spijt.

'De regeringspartijen zetten in op oud beleid,' aldus Vera Dalm. Door het achterwege blijven van makkelijk te nemen maatregelen als een open-ruimteheffing, wordt het open landschap een goedkope bouwlocatie voor projectontwikkelaars. Rust en ruimte, daarvoor zal ons land een steeds minder aantrekkelijke plek worden. Terwijl de ene na de andere landbouwcrisis ons land teistert, neemt het kabinet geen enkele maatregel om de bio-industrie aan banden te leggen of de milieu- en diervriendelijkere biologische landbouw te stimuleren. 'Het is letterlijk achteruitboeren'.

En voor naleving van het Kyoto-verdrag, dat de terugdringing van broeikasgassen regelt, zoekt de nieuwe regering de oplossing vooral in het buitenland. Klimaatbeleid hoort vanaf nu thuis onder het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. 'Het principe "de vervuiler betaalt", een niet zo heel vergezochte fatsoensnorm in onze samenleving wordt door het nieuwe kabinet liever op anderen afgewenteld,' aldus Dalm.