GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 19 mei 2003 14:27
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks wil maatschappelijk tegenakkoord

(19 mei 2003)

Het nieuwe kabinet wil een asociaal asfaltakkoord: slecht voor mens en milieu. Daarom presenteert GroenLinks vandaag een pleidooi voor een maatschappelijk tegenakkoord.

GroenLinks maakt zich grote zorgen over de hardvochtige maatregelen die het nieuwe kabinet in petto heeft. Het is een asociaal akkoord, waarin de rekening wordt neergelegd bij de zwakste groepen, in Nederland en elders. Het is een asfaltakkoord, waarin natuur, milieu en openbaar vervoer verder in de verdrukking komen. Het is een anorexia-akkoord, dat slecht is voor de inkomens, de economie en de werkgelegenheid.

Dat vraagt om politiek en maatschappelijk verzet. Voor GroenLinks staat niet de begroting, maar een rechtvaardige en duurzame samenleving centraal. Daarom presenteert GroenLinks vandaag een pleidooi voor een maatschappelijk tegenakkoord. Dit pleidooi stoelt op vier centrale, politieke waarden: duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid, openheid en internationale solidariteit. Op basis daarvan geven wij aan welke tien maatschappelijke doelen wij de komende vier jaar willen realiseren. Deze maatschappelijke doelen hebben betrekking op de inkomenszekerheid, de werkgelegenheid, onderwijs, zorg, integratie, en op versterking van de positie van jongeren. Daarnaast maken wij geld vrij om de kwaliteit van de samenleving te verhogen: in deeltijd kunnen werken, kunnen zorgen voor elkaar, tijd hebben voor vrijwilligerswerk. Tot slot investeren wij in natuur en milieu èn in goed openbaar vervoer.

Het spreekt voor zich dat deze plannen betaalbaar en financieel verantwoord zijn. Ook nu laat Groenlinks het structurele tekort dalen en wordt de staatsschuld op termijn afgelost.

GroenLinks hoopt met dit pleidooi voor een maatschappelijk akkoord vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke en politieke organisaties te kunnen verzamelen. Daarom wordt het vandaag aangeboden aan de voorzitters van FNV en CNV, Lodewijk de Waal en Doekle Terpstra. Het pleidooi 'Anders en Beter (-. maar dan echt!)' is de inzet voor een gesprek met hen. De komende weken, in de aanloop naar het debat over de regeringsverklaring, hoopt GroenLinks samen met hen tot een uitgewerkt maatschappelijk tegenakkoord te komen, waarin wij laten zien hoe het ook kan. Hoe er ook in een tijd van economische tegenspoed kan worden geïnvesteerd in werkgelegenheid, in versterking van de zorg, het onderwijs, milieu en natuur. Hoe economisch herstel kan worden bevorderd, zonder dat dit leidt tot een armzalig boekhoudersakkoord.

Femke Halsema

De volledige tekst van het plan is te vinden op:
http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/Maatschappelijkakkoord.doc