Gemeente Langedijk


Waterthemapark Civilion krijgt Europese subsidie 19 mei 2003

De Europese Unie verstrekt subsidie aan een belangrijk sleutelproject in de Blauwe Loper (het kanaal Omval-Kolhorn). De Blauwe Loper is een van de meerwaardeprojecten in het HAL-gebied. De HAL-gemeenten en de provincie Noord-Holland werken hierin intensief samen bij de realisatie van waterrecreatieve voorzieningen en ecologische verbindingen. Gemeente Langedijk ontwikkelt een belangrijk sleutelproject in de Blauwe Loper: het geheel doorvaarbaar maken van de Achterburggracht. Daarbij hoort een plan voor een themapark over historische waterwerken in Nederland. Voor dit sleutelproject is Europese Interreg subsidie van maximaal 400.000,- verkregen.

De landelijke organisatie Civilion heeft een plan ontwikkeld om de rijke historie op het gebied van waterbouw en waterhuishouding in Nederland zichtbaar te maken. Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk wil graag meewerken aan dit plan. Samen met stichting Langedijk Waterrijk en gemeente Langedijk worden initiatieven ontplooid om hiervoor een educatief park in te richten in Broek op Langedijk. Onlangs is dit project aangemeld voor Europese subsidie en op 14 mei 2003 werd bekendgemaakt dat deze subsidie is toegezegd.

In de stichting Civilion werken weg- en waterbouwkundigen samen aan het bewaren van weggehaalde historische bruggen, sluizen, overhalen, gemalen en dergelijke. In het themapark zullen een aantal van deze waterkunstwerken aan de vergetelheid worden ontrukt. Op die manier maakt Civilion zichtbaar welke kennis in Nederland bestond en bestaat op het gebied van waterhuishouding. Er komt een waterweg met diverse soorten bruggen, sluizen, een scheepslift en overhaal. Het terrein wordt drie hectare groot en er zal tevens een educatief centrum, wandelgebied en speeltuin in worden opgenomen. De beoogde locatie ligt op enige afstand van het museum Broeker Veiling, langs het kanaal Alkmaar-Kolhorn nabij de Twuyvermolen. Gemeente Langedijk heeft het project gevoegd bij het reeds bestaande plan om de deels gedempte Achterburggracht weer doorvaarbaar te maken. Nu de aanvraag voor subsidie uit de EU is gehonoreerd, kan de gemeente rekenen op een bijdrage van 50% van de kosten tot een maximum van 400.000,-.