Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Tonkens over het `rugzakje'voor stagiaires in de zorg (2020311120).

1.
Is het u bekend dat sommige instellingen in de zorg geld dat voor stagebegeleiding is be- doeld anders besteden?

1.
Ik heb signalen gehoord dat instellingen onvoldoende stageplaatsen kunnen bieden voor sta- giaires als gevolg van de grote instroom in de zorgopleidingen. In de diverse zorg-CAO's zijn afspraken gemaakt over stagevergoeding en begeleiding van stagiaires. De vergoeding en de begeleiding van stagiaires moeten betaald worden uit het budget dat een instelling jaarlijks ter beschikking heeft. Zorginstellingen bepalen zelf waaraan zij het budget besteden maar zij zijn wel gehouden aan de afspraken in de afgesloten CAO's.

Daarnaast kan een zorginstelling bij het Sectorfonds Zorg een vergoeding aanvragen voor versterking van de kwantiteit en kwaliteit van praktijk- en werkbegeleiders in een instelling. Dit volgens het `boter bij de vis' principe. Instellingen die opleiden krijgen extra middelen, instellingen die dat niet doen krijgen dus niets. De instellingen dienen daarvoor een financiële verantwoording in, inclusief een accountantsverklaring of een instellingsverklaring onderte- kend door de voorzitter van de OR.

2.
Deelt u de mening dat dit probleem kan worden opgelost door het invoeren van een `rugzak- je' voor stagiaires in de zorg, waarbij stagiaires zelf het budget voor hun stagebegeleiding meenemen naar een instelling?

2.
Samen met sociale partners werken wij aan een nieuwe financieringssystematiek voor oplei- dingen waarin ook de financiering van stageplaatsen geregeld wordt. Een `rugzakje', een leerlinggebonden budget als ondersteuning voor het verkrijgen van stageplaatsen, kan moge- lijk deel gaan uitmaken van deze nieuwe financieringssystematiek.

3.
Bent u bereid de mogelijkheden van het invoeren van zo'n rugzakje te onderzoeken en de Kamer daarover voor de begrotingsbehandeling VWS te informeren?

3.
Voor de begrotingsbehandeling van VWS zal ik u informeren over de stand van zaken rondom de financieringssystematiek voor opleidingen.


---- --