De Unie


ING: 6e ronde CAO, eindelijk vooruitgang??

19 mei 2003 - Op 16 mei 03 hebben we voor de 6e maal gesproken over een nieuwe CAO ING. Zoals we in eerdere berichten hebben gemeld verloopt het overleg uitermate stroef. Ook afgelopen vrijdag zijn we er niet in geslaagd een akkoord te bereiken, maar er is een klein lichtpuntje.

Tijdens het ingelaste technisch overleg hebben we geen gezamenlijke studieopdracht kunnen formuleren. Uiteindelijk hebben de gezamenlijke vakorganisaties zelf een voorstel ingebracht. ING stelt dat de kosten voor de pensioenregeling sterk zijn gestegen, maar men bleek niet bereid om alle aspecten van deze hoge kosten in de studie te betrekken. Voor de vakorganisaties betekende dit dat ze in zouden moeten stemmen met een studie waarbij een deel van de uitkomsten al vaststaat en mogelijke oplossingsrichtingen worden uitgesloten. Voor ons uiteraard onacceptabel.

Na veel schorsingen en intern beraad heeft ING uiteindelijk wel te kennen gegeven in te kunnen stemmen met een ongeclausuleerde studieopdracht. Ze zullen deze week zelf een concept tekst hiervan opstellen en samen met dit voorstel een aangepast loonbod uitbrengen. Of we er dan ook uit kunnen komen is natuurlijk de grote vraag!! Het voorstel zullen we deze week nog met het landelijk bedrijfsgroepbestuur bespreken. Vrijdag gaan we verder met de onderhandelingen.

ING medewerkers in Nederland hebben in 2002 een fantastisch resultaat geboekt en (ondanks boekhoudkundige en economische tegenvallers) ook het 1e kwartaal van 2003 is goed afgesloten. Niet meer dan normaal dus dat er een marktconforme loonsverhoging wordt afgesproken. De Raad van Bestuur doet dat, dan moet dat zeker voor de medewerkers gelden.

In de afgelopen weken heeft veelvuldig uw stem laten horen, hetzij schriftelijk, hetzij via e-mail. Dit ondersteunt de onderhandelingsdelegatie enorm. Vergeet niet dat wij namens u deze onderhandelingen voeren en het is juist daarom belangrijk dat u uw mening laat horen!! Ons e-mailadres staat nog steeds open: inggroep@unie.nl.

Een deel van de reacties ging al in op de vraag of het geen tijd wordt voor acties. Op zich kunnen wij ons die vraag natuurlijk goed voorstellen, maar in deze fase van de onderhandelingen is het niet verstandig om al over stakingen te spreken. Wat we wel kunnen doen is onze stem laten horen.
Op het moment dat het overleg echt vast dreigt te gaan lopen zullen we ons wel moeten beraden o ver de wijze waarop we onze standpunten nog beter kenbaar en hoorbaar kunnen maken.

De beste manier om uw stem, en de stem van al uw collegas te laten horen: lid worden van De Unie. Naast een perfect team van individuele belangenbehartigers in de regios wordt ook de collectieve belangen op het gebied van CAO, Sociaal Plan en allerlei andere aspecten op een professionele manier vormgegeven. Niet onvermeld laten wij de grote groep kaderleden die zich belangeloos inzetten voor al hun collegas. Meer leden is meer invloed en: u krijgt er wat voor terug!!!

Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen. Kijk ook op onze website: www.unie.nl, daar kunt u ook de ontwikkelingen bij de andere CAOs op de voet volgen.

Uw onderhandelingsdelegatie,

Robert Schuurman
Jan Kuijper
Rick Eijsackers

* Intropagina ING Groep

maandag, 19 mei 2003