Koninklijke Nederlandse Schaakbond


TSV Rochade wint NK voor E-teams

TSV Rochade uit het Brabantse Tilburg heeft in de slotronde de titel in de wacht gesleept. In de eerste ronde bleek dat er rekening gehouden moest worden met het team, dat ook dit jaar weer uit vele mensen van het geslacht Haast bestond. De regerend kampioen Groningen werd op 2-2 gehouden, zei het met enig geluk. De daaropvolgende wedstrijden werden gewonnen, maar tegen Bobby Fischer werd in de vijfde ronde opnieuw gelijk gespeeld. In de slotronde werd koploper de Cirkel uit Ede met 3-1 geklopt. De Cirkel viel daarmee drie plaatsen terug. De Edenaren waren natuurlijk zeer teleurgesteld, maar gezien de korte tijd waarmee deze club met het jeugdschaak bezig is, is een vierde plaats ook een zeer goede plek.
Op een tweede plaats eindigde Moira Domtoren. Met deze klassering bleek dat het Zwitsers niet altijd ideaal is. Gezien het kleine aantal weerstandspunten, heeft de Utrechtse club de meeste topclubs weten te ontlopen. Maar je moet ook van de anderen zien te winnen! Titelverdediger Groningen eindigde in eigen huis als derde. Een goede klassering, de kenners dachten dat het team iets minder was dan vorig jaar.
De vijfde plaats was voor Op Eigen Wieken. De Leidse club staat al ruim 20 jaar aan de top van het Nederlandse jeugdschaak en deed het ook nu weer goed. Dat zelfde kan gezegd worden van Bobby Fischer, maar deze club valt bij het NK voor E-teams altijd net buiten de prijzen. De organisatie van het toernooi was in handen van de NOSBO, de bond die dit jaar haar 75-jarig jubileum viert.


---