Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit UR: nr 034, 19 mei 2003

Seminar

Levenswetenschappers tussen beroepsethiek en businessethiek

Mogen levenswetenschappers bij het experimenteren alles doen met dieren? Moeten levenswetenschappers aan de bel trekken als hun werkgever hen verhindert hun onderzoeksresultaten te publiceren? Moeten levenswetenschappers ermee akkoord gaan wanneer een bedrijf alleen producten wil ontwikkelen voor een kleine, rijke minderheid? En moeten zij tijd vrij maken voor deelname aan een publiek debat over biotechnologie of worden ze daarvoor niet betaald? Van 19 tot en met 21 mei zijn op initiatief van Frontis, Wageningen Universiteit en Researchcentrum in samenwerking met KLV, experts bijeen om deze vraagstukken te bespreken. Daarnaast zijn er publieke lezingen over de beroepsethiek van levenswetenschappers. De manifestatie wordt geleid door prof. Michiel Korthals, hoogleraar Toegepaste filosofie aan Wageningen Universiteit.

Biologen, landbouwwetenschappers, toegepast biologen, voedingswetenschappers en andere onderzoekers hebben met de toegenomen kennis over DNA zich geconfronteerd gezien met maatschappelijke problemen. Een eerste groep van problemen waarmee onderzoekers bij overheid, industrie of in de wetenschap in aanraking komt, betreft kwesties die direct met onderzoek te maken hebben, zoals het gebruik van mensen en proefdieren, geheimhouding rond publiceren of fraude met gegevens. Een tweede groep van problemen heeft betrekking op de relatie met de samenleving, zoals belangenverstrengeling tussen wetenschap en industrie, verlies van zicht op het algemeen belang en de keuze van onderzoeksonderwerpen.

In het meerdaagse seminar zullen de belangrijkste deskundigen uit binnen- en buitenland zich over deze kwesties buigen en hun ideeën aan elkaar scherpen. In openbare lezingen zal op een aantal brandende kwesties ingegaan worden, zoals de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de levenswetenschapper, de rol van patenten en moderne biotechnologie.

Naast genoemde onderwerpen is er aandacht voor de relatie tussen ethiek, beroepsethiek en business ethiek, publieke verantwoordelijkheid van onderzoekers, ethische rol van wetenschappers en ingenieurs in organisaties en het organiseren, onderwijzen en bediscussiëren van beroepsethiek en ethische codes.

Sprekers (19 en 20 mei) zijn ondermeer prof. B. Gert (Dartmout College), prof. dr. R. Jeurissen (Nijenrode), prof. dr. Hub Zwart (KUN), prof. Ruth Bulger, prof. dr. D. Resnik, prof. P. Thompson (Purdue), prof. Marcus Düwell (UU), prof. Ruth Chadwick (Lancaster), prof. Matti Häyry (Central Lancaster) en prof. dr. J. Wempe (EUR/KPMG). De lezingen zullen worden gepubliceerd door Frontis/Kluwer.

Op 21 mei (11.00 uur Wageningse Berg) houdt prof. dr. Ruth Bulger de publiekslezing The Role of Life Scientists in Society: Covenant or Cash Cow. Ruth Ellen Bulger is hoogleraar in de anatomie, fysiologie en genetica in Bethesda, Maryland, Verenigde Staten. Haar belangrijkste publicatie is The Ethical Dimensions of the Biological Sciences, Cambridge University Press, 2002

Om 13.00 uur is de publiekslezing van prof. dr. David Resnik: Intellectual property and biotechnology (The commercialization of DNA and stemcells). David B. Resnik is hoogleraar aan het Bioethics Center, East Carolina University. Zijn belangrijkste werk is: Ethics of Research, Routledge, 1998.