Gemeente Rotterdam

Nr. 89
19 mei 2003

Wethouder Van der Tak roept op tot samenwerken

Uitvoering sociale integratie van start

'Samenwerken aan een nieuwe, moderne stad, waar alle Rotterdammers zich thuisvoelen', met deze woorden riep wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) vanmorgen alle inwoners van de stad op actief mee te werken aan de sociale integratie in Rotterdam. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de kadernotitie 'Sociale Integratie' in de Schiecentrale. Daar gaf de wethouder tevens de aftrap van "Mensen maken de Stad', een van de concrete uitvoeringsplannen van de kadernotitie.

Het Rotterdamse gemeentebestuur wil met de zogeheten straataanpak zoals beschreven in '' Mensen maken de Stad ', een aantal concrete doelen bereiken. Het aantal Opzoomerstraten moet groeien van 900 naar 1600 in het jaar 2006. In dat jaar moeten 250 Rotterdamse straten meedoen aan het project Stadsetiquette. Rotterdam moet dan ook 150 straten tellen die 'sociale contracten' hebben gesloten voor duurzame samenwerking tussen de straatbewoners en de overheidsdiensten.

De straat staat centraal in de aanpak van sociale integratie. In dat verband is tijdens de presentatie vanmorgen de zogeheten Straatladder geĂŻntroduceerd. Deze straatladder is een instrument om de ontwikkeling van een straat te meten. Een straat stijgt hoger op de ladder, naarmate de betrokkenheid van de bewoners bij het leefklimaat in de straat groeit.

De kadernotitie Sociale Integratie bevat een analyse van de sociale situatie in Rotterdam en de doelstellingen van het beleid op het terrein van Sociale Integratie. De doelstellingen zijn het herstellen en versterken van de binding de tussen de mensen en de stad, het bevorderen van het vertrouwen in medeburgers plus het beter gebruiken van het aanwezige arbeids- en culturele kapitaal. Tenslotte streeft het College van Burgemeester en Wethouders naar breed gedragen en duidelijke normen voor gedrag in de openbare ruimte.

Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam