ERASMUS COLLEGE ZOETERMEER

Twee scholieren in voorarrest in Praag

19 mei 2003

Op 14 mei zijn tijdens de 'Praag-reis' voor 46 leerlingen uit 4 Havo en 5 Vwo van onze school twee leerlingen 's nachts door de politie gearresteerd. Zij worden beschuldigd van het slaan en beroven van een Tsjechische vrouw. Beide leerlingen worden in hechtenis gehouden in Praag in afwachting van de resultaten van het politieonderzoek. De ouders zijn inmiddels afgereisd naar Praag en worden ter plaatse ondersteund door de Nederlandse ambassade.
Alles is in het werk gesteld om beide leerlingen te voorzien van deskundige hulp. Er is contact gelegd met de Nederlandse ambassade in Praag en met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een advocaat en een tolk zijn ingeschakeld. De ouders zijn direct ingelicht en permanent op de hoogte gehouden. Een verzoek om de leerlingen onder borgstelling vrij te krijgen is inmiddels bij de rechtbank ingediend. De leerlingen zijn bezocht door de Nederlandse consul en één van onze begeleiders.
Onze zorg gaat ook uit naar het slachtoffer. Er zijn en worden pogingen in het werk gesteld om direct of indirect met haar in contact te treden.

Voorafgaand aan de reis hebben wij ouders en leerlingen, mondeling en schriftelijk, uitdrukkelijk gewezen op het belang van 'gedragsregels'. Tegelijk met de inschrijving voor de reizen hebben wij, zoals bij ons gebruikelijk, ouders en leerlingen gevraagd om door hun handtekening de gedragsregels en de eventuele sancties achteraf te aanvaarden. De leerlingen zijn ook mondeling geïnstrueerd.
De programmering en de organisatie zijn zodanig, dat er weinig ruimte is voor niet gecoördineerde activiteiten. Op 14 mei bleken 's avonds alle leerlingen in het pension aanwezig te zijn. De afwezigheid van de bij het incident betrokken leerlingen is vrijwel direct geconstateerd. Bij het zoeken in de directe omgeving is door de begeleiders contact met de politie gezocht.
Tot het moment waarop de groep terugkeerde naar Nederland, is door een van de begeleiders voortdurend contact onderhouden met betrokken instanties en met de school. De overige begeleiders hebben de zorg voor de groep op zich genomen en het programma voor deze leerlingen zo veel mogelijk volgens planning vervolgd.

Alle leerlingen van de school en hun ouders, evenals alle medewerkers zijn schriftelijke geïnformeerd over deze gebeurtenis. Met de leerlingen die de reis hebben meegemaakt is een bijeenkomst belegd. Behalve de zorg voor deze leerlingen is daarbij aan de orde geweest, dat oordelen over de zaak zelf en over de betrokken leerlingen zo veel mogelijk moeten worden vermeden, zolang het justitieel onderzoek loopt. Het enige dat vast staat is dat de betrokken leerlingen tegen de afspraken in het pension hebben verlaten.
De schoolleiding is van mening dat de begeleiders dit niet hadden kunnen voorkomen, en dat zij in alle opzichten goed en professioneel te werk zijn gegaan.

De school blijft zich op de hoogte stellen van de stand van zaken via ambassade, Ministerie van Buitenlandse Zaken en beide ouderparen.