Ingezonden persbericht


Persbericht

Voorburg, 19 mei 2003

Projectontwikkelaars positief over verkorting procedures Reactie NEPROM (vereniging van projectontwikkelaars) op regeerakkoord

De NEPROM, de brancheorganisatie van projectontwikkelaars, vindt het positief dat in het regeerakkoord prioriteit wordt gegeven aan het terugdringen van regelgeving, het stroomlijnen en bekorten van ruimtelijke ordeningsprocedures, en het substantieel verhogen van het bouwvolume. Ook de inzet van het nieuwe kabinet, gericht op het verlagen van de administratieve lasten, wordt met instemming begroet. Voorzitter Ruigrok van de NEPROM belooft het nieuwe kabinet daarbij behulpzaam te zijn. Hij zal de komende jaren nauwlettend de kosten monitoren die de overheid in rekening brengt bij de ontwikkeling en bouw van nieuwe woningen, winkels en kantoren.

Ruigrok plaatst ook een aantal kritische kanttekeningen bij het hoofdlijnenakkoord. Zo is hij van mening dat het snijden in de hypotheekrenteaftrek zeer ongelegen komt. Juist nu de woningmarkt al in zwaar weer verkeert en het consumentenvertrouwen negatief is gestemd, komt het kabinet met een maatregel die de onzekerheid verder vergroot. Volgens Ruigrok is er uiteraard niets mis met het aanpakken van het oneigenlijk gebruik van de renteaftrek, maar laat het kabinetsvoorstel veel vragen open. Bovendien valt te vrezen dat de verhuisgeneigdheid vermindert en de doorstroming verder stagneert, waardoor de kosten voor het Rijk uiteindelijk hoger zullen zijn dan de opbrengsten.

De NEPROM is ook negatief over de bezuinigingen op de stadsvernieuwingsbudgetten, waardoor de overheid een verkeerd signaal afgeeft waar het gaat om de verbetering van de leefbaarheid van de steden. Projectontwikkelaars zijn bereid om de komende jaren fors te investeren in de stedelijke vernieuwing, maar dan moet ook het Rijk bereid zijn om bij te dragen.

De NEPROM is te spreken over de grote aandacht van het nieuwe kabinet voor het versterken van de internationale concurrentiepositie van Nederland. In dat verband vraagt de NEPROM ook aandacht voor het verbeteren van het belastingklimaat en het versterken van de aantrekkelijkheid van Nederland voor internationale hoofdkantoren. Dat laatste kan onder andere door het investeren in de Amsterdamse Zuid-As als toplocatie voor kantoren en door ruimte te bieden aan de ontwikkeling van luxe woonmilieus in de Randstad.



Ingezonden persbericht