Arcares


Hoofdlijnenakkoord volstrekt onvoldoende

Arcares: stap terug dreigt voor ouderenzorg

Arcares, brancheorganisatie verpleging & verzorging, vindt het volstrekt onacceptabel dat het hoofdlijnenakkoord voor het kabinet CDA, VVD en D66 geen expliciete aandacht besteedt aan beleid voor de ouderenzorg. Het woord ouderenzorg komt er zelfs niet eens in voor! Het akkoord spreekt alleen over kwaliteit, terwijl het toenemend aantal ouderen het probleem is waarop het kabinet een adequaat en houdbaar antwoord moet formuleren. Het kabinet zoekt wel oplossingen voor de toenemende kosten, maar loopt weg voor de demografische ontwikkelingen.

Arcares vindt het positief dat het hoofdlijnenakkoord spreekt over het verlagen van de administratieve lastendruk in de zorg. Maar het verminderen van de bureaucratie is al jaren geleden beloofd en de effecten daarvan zijn nog steeds niet merkbaar. Daarnaast belooft het hoofdlijnenakkoord de aantrekkelijkheid van het werken in de zorg te bevorderen, maar anderzijds kondigt het akkoord maatregelen aan om de doelmatigheid te vergroten en houdt zelfs de mogelijkheid open om budgetplafonds voor (onderdelen) van de AWBZ te herintroduceren. Dergelijke kaasschaafkortingen hebben in het verleden geleid tot grote werkdruk voor medewerkers en te weinig handen aan het bed.

Het kabinet belooft zich in te zetten voor een sterke economie en een veilige samenleving, maar bij een geëmancipeerde samenleving horen ook goede voorzieningen voor ouderen en behoren de vergrijzing en ouderenzorg niet uitsluitend als kostenpost te worden opgevoerd.

Datum: 19/05/2003