SENTER







Uit jaarverslag 2002 van Senter blijkt:


1,3 miljard euro in 2002 naar het bedrijfsleven

Vorig jaar verstrekte Senter ruim 1,3 miljard euro aan het Nederlandse bedrijfsleven en kennisinstellingen, in de vorm van subsidie, opdrachten of fiscale ondersteuning. Bijna driekwart van het bedrag (850 miljoen) kwam terecht bij het MKB. Dat blijkt uit het jaarverslag 2002 van EZ-uitvoeringsorganisatie Senter. Voor het eerst analyseert Senter in het verslag de maatschappelijke effecten van stimuleringsregelingen.

Eén euro Nederlandse ondersteuning voor economische samenwerkingsprojecten levert minstens 29 euro op aan export of investeringen. Drie miljoen subsidie voor projecten in ontwikkelingslanden leverde 4590 nieuwe arbeidsplaatsen op in China, Egypte en Ghana en 23 miljoen aan verwachte investeringen. Senter houdt de effecten van regelingen en programma.s nauwgezet bij. Van acht hiervan staan de resultaten in het jaarverslag. Daarmee krijgen de opdrachtgevers van Senter (waaronder de ministeries van EZ, VROM, V&W en Buitenlandse zaken) een beter en exacter inzicht in het effect van hun regelingen en programma.s. Uit de analyse van Senter blijkt verder dat elke euro belastingvoordeel voor ondernemers die investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen jaarlijks 5,7 kubieke meter aardgas bespaart en 10 kilo CO2-uitstoot voorkomt. De energie-investeringsaftrek (EIA) was in 2002 in totaal verantwoordelijk voor een besparing van 565 miljoen kubieke meter aardgasequivalent.
Eén procent minder loonbelasting in het kader van de WBSO regeling, die speur- en ontwikkelingswerk stimuleert, zorgt voor een directe omzetstijging op van 0,19 procent en nieuwe producten.

Verbetering van de dienstverlening
Senter onderzocht ook hoe het staat met de klanttevredenheid, het imago en de bekendheid van Senter. Vooral bij het middelgrote MKB (20-250 medewerkers) nam de naamsbekendheid significant toe, van 41 naar 60 procent. Van bedrijven en instellingen die wel eens een aanvraag hebben ingediend geeft ruim driekwart voor tevredenheid de beoordelingen .goed., .zeer goed. of .uitstekend..

De afhandeling van betalingsverzoeken gaar steeds sneller. In 2001 werd in de meeste gevallen binnen 14 dagen uitbetaald. Het aantal contacten van Senter met haar klanten nam verder toe. Dagelijks bezoeken 1047 mensen de website. In 2001 waren dat er 723.

Omzet opnieuw gestegen
De omzet van Senter bedroeg in 2002 51,1 miljoen euro, een stijging van 12,4 procent. Het resultaat uit bedrijfsbeoefening was 1,7 miljoen, een toename van 11 procent. Een zeer markante omzetstijging met 31,9 procent haalde Senter bij de activiteiten voor andere ministeries dan .moeder. Economische Zaken.

Senter.s efficiency ging ook in 2002 vooruit. De ontwikkeling van de personeelskosten bleef met 11,3 procent achter bij de omzetstijging. Het personeelsbestand steeg met 9 procent tot bijna 700 fte.s. Door deze factoren en de lagere materiële kosten voor onder meer huisvesting, reis en verblijf, kantoor en communicatie steeg het resultaat uit bedrijfsuitoefening met 11 procent tot EUR 1,7 miljoen.

In 2002 verstevigde en formaliseerde Senter de samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Belastingdienst.

Toekomstverwachting
Senter verwacht in 2003 een duidelijke daling van de omzet, waardoor ook het resultaat uit de bedrijfsoefening onder druk komt te staan. Een eerste aanzet hiervoor was in 2002 al merkbaar: het kabinet besloot op een aantal regelingen te bezuinigen en twee regelingen op te heffen. Ook staat er een efficiencytaakstelling van EUR 1,2 miljoen in 2007. Of er na 2003 herstel optreedt is sterk afhankelijk van de beleidsprioriteiten van het nieuwe kabinet.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling van Senter is het versterken van de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in ons land. Wilt u meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter, dan kunt u contact opnemen met Algemene Informatie & Advies, het telefoonnummer is (070) 37 35 277.