Politie Gelderland-Midden

10.000ste CERTIFICAAT VEILIGE WONING
Publicatiedatum: 19-05-2003

De projectleiders van het Inbraak Preventie Team Arnhem Veluwezoom, Willem Hooft en Ferry Mackenzie van de politie Gelderland-Midden, district Arnhem Veluwezoom delen mede dat het Inbraak Preventie Team Arnhem Veluwezoom het 10.000ste certificaat `Veilige Woning' van het Politiekeurmerk Veilig Wonen® heeft uitgeschreven aan een bewoner in Elden (gemeente Arnhem).

Dit certificaat is op maandagmiddag 19 mei 2003 door de burgemeester van Arnhem, mevrouw Krikke, aan de bewoners, de heer en mevrouw Derksen, overhandigd.

In totaal heeft de politie Gelderland-Midden, met haar drie districten Arnhem Veluwezoom, West Veluwe Vallei en Rivierenland 14877 certificaten `Veilige Woning' uitgereikt en staat daarmede op dit moment, landelijk gezien op de tweede plaats voor wat betreft het aantal uitgegeven certificaten `Veilige Woning'.

In het politiedistrict Arnhem Veluwezoom zijn tienduizend woningen door hun bewoners beveiligd conform het politiekeurmerk. Een veelvoud daarvan is nog bezig hun woning te upgraden, dit voor het behalen van het certificaat waarbij verzekeringsmaatschappijen korting verlenen op de premie, ofwel aan de hand van het verkregen advies van onze preventie adviseurs de woning alsnog minder inbraakgevoelig te maken.

Het certificaat Veilige Woning wordt niet zomaar afgegeven, de woning wordt eerst aan een grondige keuring onderworpen. Als één onderdeel niet voldoet dan geen certificaat.
Vanzelfsprekend krijgen deze bewoners een herkansing om alsnog het certificaat te bemachtigen.

De cijfers en statistieken laten zien dat het helpt. Van de 10.000 gecertificeerde woningen in ons district hebben vele gecertificeerde woningen, pogingen tot inbraak doorstaan. Slechts 4 geslaagde inbraken hebben plaatsgevonden op gecertificeerde woningen, waarbij met grof geweld de kozijnen waren versplinterd.

Het aantal pogingen tot inbraak op gecertificeerde woningen lopen terug. De gecertificeerde woning is te herkennen aan de gemerkte blauw/grijze sticker Politiekeurmerk `Veilige Woning' op de buitendeuren. Deze woningen krijgen ook steeds meer bekendheid onder de inbrekers als "politiewoningen" en zij zullen dan op zoek gaan naar een ander object. Slechts een beginneling die de sticker niet kent zal nog een poging wagen.

Het politiekeurmerk richt zich voor wat betreft de beveiliging van de woning op de gelegenheidsinbreker, omdat deze voor 90% debet is aan de woninginbraken.
Een gelegenheidsinbreker werkt met klein materiaal, veelal een tang en een schroevendraaier en gaat niet georganiseerd te werk. Als een gelegenheidsinbreker een pand ziet waar vermoedelijk wat te halen is, wordt hij actief.
Vervolgens wil hij maar één ding, snel zijn slag slaan. Aan goede verlichting, degelijke ramen en deuren in combinatie met stevig hang- en sluitwerk hebben zij een gloeiende hekel. Ook houdt deze inbreker niet van oplettende buren.

Naast de inzet van het Inbraak Preventie Team Arnhem Veluwezoom is een krachtige aanpak van veelplegers (in deze woninginbrekers) geweest in ons politiedistrict. Ook de 44 Buurtpreventie Projecten in ons district hebben bijgedragen aan de terugval van het aantal woninginbraken.

Dit heeft in het jaar 2002 geresulteerd in een daling van het aantal woninginbraken in ons politiedistrict met maar liefst 26% ten opzichte van het jaar 2001.

De inbreker krijgt het moeilijk in ons district! Want van het tijdperk dat te vergelijken is met het hang- en sluitwerk van een plaggenhut, gaan wij in de richting van beveiligde woningen die minimaal voldoen aan de `drie minuten eis' ofwel de woning is zodanig beveiligd dat het de gelegenheidsinbreker drie minuten buiten de deur houdt. Het lijkt weinig, maar in de praktijk is dat heel erg lang, want zij willen immers niet gezien worden en snel hun slag slaan.

Het politiekeurmerk veilig wonen `nieuwbouw' heeft hierin ook een grote bijdrage. In de gemeente Arnhem worden alle nieuw te bouwen woningen, complexen en wijken gebouwd onder het politiekeurmerk. Hierbij wordt niet alleen aandacht besteed aan de woningen, maar wat zeker zo belangrijk is, is de omgeving. Hoe ontwerpt men het `groen', hoe lopen de fiets- en wandelpaden, waar worden de auto's geparkeerd, waar wordt de straatverlichting geplaatst met hoeveel lichtsterkte enzovoort.
Dit alles in het kader van sociale veiligheid. De gemeente, politie, projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen zijn partners in deze.

Het Inbraak Preventie Team heeft niet alleen maar oog voor woninginbraken, maar ook oog voor brandpreventie om slachtoffers te voorkomen. Het plaatsen van rookmelders is een verplicht onderdeel van het certificaat.

Het Inbraak Preventie Team Arnhem Veluwezoom komt niet alleen voor dat er een woninginbraak heeft plaatsgevonden, maar ook daarna in het kader van slachtofferzorg.
Zij hebben slachtofferzorg hoog in het vaandel staan en komen dus ook, op verzoek van de bewoners, na iedere woninginbraak. Als er een woninginbraak heeft plaatsgevonden, schrijft het Inbraak Preventie Team in ons politiedistrict de bewoners aan om een gericht preventie advies te geven. Omdat een woninginbraak een behoorlijke impact heeft op de persoonlijke levenssfeer en sommige bewoners niet weten wat zij moeten doen, staat een ervaren preventie adviseur deze bewoners persoonlijk te woord.

Zo proberen wij in samenwerking met onze partners de burgers in ons politiedistrict die veiligheid in en rondom hun woning te geven dat zij kunnen zeggen: "My home is my castle" en zich daarin ook veilig voelen.

voor nadere informatie:
Peter Meijer
026-3524308

---