NOC*NSF


Sport duidelijk aanwezig in regeerakkoord

(ARNHEM) - Grote maatschappelijke waarde van sport nu expliciet erkend In het 14 pagina's tellende regeerakkoord dat inmiddels is vrijgekomen heeft de sport in Nederland een duidelijke plaats gekregen. Dit tot vreugde van sportkoepel NOC*NSF. In het vorige akkoord was de aanwezigheid van sport nog veel minder prominent. De constatering in het nieuwe regeerakkoord dat van sport - in het bijzonder ook de gehandicaptensport - een positieve impuls uitgaat voor jongeren en dat het fijn vertakte netwerk van de georganiseerde sport een sterke samenbindende functie heeft, ziet NOC*NSF als een duidelijke erkenning van de waarde van sport en de rol die sport kan spelen in het bereiken van de doelen van het Kabinet.

"Sport is van grote maatschappelijke waarde". Zo begint de passage die over sport is opgenomen in het regeerakkoord. De stelling dat het overheidsbeleid erop gericht is waar nodig dit te ondersteunen, is voor NOC*NSF een toezegging dat er ruimte komt voor een intensiever en meer gecoördineerd sportbeleid. De voorgestelde coördinerend Bewindspersoon kan daarin een belangrijke rol hebben. Met een dergelijke benoeming kan de kracht van sport beter worden benut.

Meedoen, meer werk, minder regels
Het motto "Meedoen, meer werk, minder regels" wordt volledig onderschreven vanuit de sport. Het te vormen Kabinet doelt hierbij vooral op het expliciet benoemde vrijwilligerswerk in het verenigingsleven. Dit is één van de speerpunten van het beleid van NOC*NSF en een dergelijke sterke ondersteuning is voor de sport meer dan welkom.

Ook het doorgeven van Nederlandse waarden en normen, wordt in de inleiding van het regeerakkoord onderstreept. De sport kan middels programma's als sportiviteit en respect een belangrijke bijdrage leveren.

Ten aanzien van het onderdeel "meer werk" is het verheugend te zien dat het verder regulier maken van de ID-banen met handhaving van de financiële middelen wordt voortgezet. Vanuit de sport wil NOC*NSF er alles aan doen om de in gang gezette professionalisering - naast de intensivering van het vrijwilligersbeleid - verder vorm te geven. Bijvoorbeeld bevordering van de aanstelling van meer trainers, coaches en verenigingsmanagers.

Inzet politie bij evenementen
In het nieuwe regeerakkoord wordt verder aandacht besteed aan de kosten van politie - inzet bij commerciële manifestaties. NOC*NSF gaat ervan uit dat hierbij rekening wordt gehouden met de (financiële) draagkracht van sportevenementen. Het mag niet zo zijn dat de uitvoering van het evenementenbeleid daardoor in gevaar komt.

Tenslotte raakt ook ruimtelijke ordening de sport. Het overdragen van bevoegdheden van het Rijk naar Provincie en Gemeente, betekent dat wij onze visie op het accommodatie- beleid nadrukkelijk bij die overheden naar voren zullen gaan brengen.

(19 mei 2003)