Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland




------ Persbericht -------



Politie Noord- en Oost-Gelderland

District Achterhoek

19 mei 2003



Onderzoek naar vrouwenhandel en drugs in Ulft

De politie in Ulft heeft vanaf januari 2003 in samenwerking met de recherche en de Vreemdelingendienst van het District Achterhoek, het UWV/GAK en de belastingdienst een onderzoek ingesteld naar vrouwenhandel in café Layla te Ulft. Het was de politie opgevallen dat er Bulgaarse en Roemeense vrouwen werkten in het café. Daarnaast was een tip binnengekomen, dat er in vrouwen en drugs werd gehandeld.

Op 18 maart 2003 werden vier hoofdverdachten aangehouden op verdenking van vrouwenhandel. Het betrof inwoners van Silvolde van 32 en 34 jaar oud, een inwoner van s Heerenberg van 35 jaar oud en een 27-jarige man uit Gaanderen aangehouden. Een verdachte zit nog in voorarrest.

Op 18 maart 2003 werden de woningen van de verdachten en het café doorzocht. Hierbij werden papieren en munitie in beslag genomen.

Uit het onderzoek kwam naar voren, dat vrouwen uit Bulgarije en Roemenië naar Nederland werden gebracht of gehaald. De vrouwen waren werkzaam in de bediening in het café. Sommige vrouwen boden hun diensten aan als prostituee. Daarnaast wordt de 34-jarige Silvoldenaar verdacht van bemiddelen bij het doorsluizen van vrouwen naar andere werkplekken in Nederland en/of Duitsland.

Drugshandel

De 32-jarige Silvoldenaar wordt ook verdacht van handel in cocaïne. In verband hiermee werden een 31-jarige man uit Silvolde, een 33- en een 35-jarige man uit Doetinchem, een 31-jarige man uit Winterswijk en een 24-jarige man uit Gendringen als mede-verdachten aangehouden. Zij worden allen verdacht van drugshandel. Drie verdachten zitten nog in voorarrest.

In het onderzoek kwam tevens naar voren, dat er vuurwapens waren gedragen en afgeleverd in het café. Bij huiszoekingen in Enschede en Haaksbergen werden in totaal twee vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen. Tegen een 40-jarige man uit Enschede en een 38-jarige man uit Haaksbergen werd proces-verbaal opgemaakt.

Door de Belastingdienst werd vastgesteld dat er gefraudeerd was in de boekhouding en bij het afdragen van belastingen. Door het UWV/GAK werd vastgesteld, dat geen premies waren afgedragen voor de in het café werkzame personen. De 27-jarige man uit Gaanderen en een vrouw uit Arnhem hadden ten onrechte een uitkering van de gemeentelijke sociale dienst.

Gedurende het onderzoek werden twee vrouwen en een man uit Bulgarije en een vrouw uit Roemenië door de Vreemdelingendienst het land uitgezet naar hun land van herkomst.

Door een andere vrouw uit Bulgarije werd aangifte gedaan van gedwongen prostitutie en wederrechtelijke vrijheidsbeneming. Een 32-jarige inwoner van Veenendaal werd hiervoor aangehouden en zit nog steeds in voorarrest.

Einde bericht



Andrea Jansen, voorlichting politie Achterhoek, telefoon 0314-694050