Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

VNG: Hoofdlijnenakkoord biedt kansen, maar ook reden tot zorg (19/05/03)

Het nieuwe kabinet vraagt iedereen, ook de gemeenten, met klem mee te doen om te werken aan een sterke economie, een slagvaardige overheid, een betere democratie en een veilige samenleving. Gemeenten leveren graag hun bijdrage aan deze centrale ambities van het kabinet, maar moeten wel in staat worden gesteld deze ambities waar te kunnen maken. In een brief aan de Tweede Kamer stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat het hoofdlijnenakkoord voor gemeenten zeker kansen biedt, maar op een aantal punten is er reden voor zorg en kritiek.

Lokale belastinggebied gemarginaliseerd
De VNG heeft grote bezwaren tegen de voorstellen met betrekking tot de onroerende zaakbelasting (OZB). Door een maximum te stellen aan de stijging van de OZB op bedrijfspanden en het eigenaarsdeel op woningen en het gebruikersdeel van de OZB af te schaffen, zonder dat hier een vervangende belasting voor in de plaats komt, wordt het gemeentelijk belastinggebied behoorlijk aangetast.

Werk, bijstand en jeugdbeleid punten van zorg
De VNG spreekt haar zorg uit over de financiële risico's die gemeenten lopen als zij totaal verantwoordelijk worden voor de bekostiging van de Algemene bijstandswet. Voor het regulier maken van ID-banen, maakt het kabinet geen extra middelen vrij.
Ook de voorstellen over onderwijs- en jeugdbeleid baart de VNG zorgen. Met de decentralisatie van het gemeentelijk budget naar de scholen, verliezen gemeenten hun budget en ook de competentie om scholen aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheden.

Aanknopingspunten voor gemeenten
In de brief aan de Tweede Kamer spreekt de VNG zich positief uit over deregulering, ontbureaucratisering en grotere aandacht voor de uitvoering van beleid.
Verruiming van bevoegdheden voor de grote steden, opbrengst van bestuurlijke boete naar gemeenten om toezichthouders te bekostigen en het toekennen van een verblijfsstatus voor een groep asielzoekers verhouden zich goed tot eerdere voorstellen van de VNG. Ook het voornemen om de opbrengst van het "kwartje van Kok" te investeren in wegen, vaarwegen en openbaar vervoer vindt de VNG positief. Hierbij moet volgens de VNG ook het onderliggend wegennet aan de orde komen.

Den Haag, 19 mei 2003