KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK

KB en Kluwer sluiten overeenkomst elektronische archivering

Koninklijke bibliotheek en kluwer academic publishers sluiten

Overeenkomst op gebied van elektronische archivering

Ook publicaties van Kluwer Online nu verzekerd van permanente toegang
via het e-Depot van de KB

19 mei 2003 Bestuursvoorzitter Peter Hendriks van Kluwer Academic Publishers en algemeen directeur Wim van Drimmelen van de Koninklijke Bibliotheek (KB), de nationale bibliotheek van Nederland, hebben vandaag een overeenkomst getekend over de duurzame archivering van de digitale uitgaven van Kluwer in het e-Depot van de Koninklijke Bibliotheek. Dit betekent dat de KB digitale kopieën ontvangt van alle door Kluwer gepubliceerde tijdschriften en boeken die beschikbaar zijn via het webplatform Kluwer Online. Het betreft zo'n 235.000 artikelen uit 670 tijdschriften en meer dan 600 'e-Books'op het gebied van wetenschap, technologie en medische wetenschappen. Daar komen in 2003 alleen al meer dan 70.000 artikelen en 400 'e-Books' bij.

In 1994 besloot de KB dat opname van elektronische publicaties in de Depotcollectie behoort tot de landelijke taak van de nationale bibliotheek van Nederland. Sindsdien heeft het onderzoek naar en de ontwikkeling van een digitaal depot, inclusief de toegang op lange termijn, de hoogste prioriteit gehad binnen de KB. In nauwe samenwerking met IBM werd het e-Depot ontwikkeld, dat in december 2002 door de KB in gebruik is genomen. Hiermee was de KB wereldwijd de eerste nationale bibliotheek met een functionerend depot voor elektronische publicaties.

De garantie dat digitale onderzoeksresultaten permanent beschikbaar zullen blijven, van belang voor iedereen die betrokken is bij wetenschappelijk onderzoek en de verspreiding van de onderzoeksresultaten, komt met de overeenkomst tussen de KB en Kluwer Academic Publishers een stap dichter bij. De Koninklijke Bibliotheek streeft ernaar vergelijkbare overeenkomsten te sluiten met alle belangrijke uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften.

De KB zal on site toegang verlenen tot de tijdschriften aan bezoekers van de bibliotheek met een jaarpas. Daarnaast kan de KB, in het geval er een catastrofe plaatsvindt waardoor Kluwer Online lange tijd niet beschikbaar is, tijdelijk deze dienstverlening overnemen. Ten slotte zal de KB, wanneer Kluwer of een opvolger geen commerciële interesse meer heeft in deze tijdschriften, in haar functie als officieel depot ook toegang op afstand kunnen verlenen (in aanvulling op de directe toegang). Met deze overeenkomst biedt Kluwer haar klanten een betrouwbare oplossing voor de lange-termijnopslag van elektronische publicaties.

Over Kluwer
Kluwer Academic Publishers is een toonaangevende uitgever van wetenschappelijke informatie, vooral op het gebied van wetenschap, technologie en medische wetenschappen. Kluwer is gevestigd in Dordrecht, Boston, New York en London. Het bedrijf levert online producten en diensten van hoge kwaliteit, tijdschriften en boeken, geschreven door belangrijke auteurs en wetenschappers. Meer informatie op www.wkap.nl

Over KluwerOnline
Kluwer Online (www.kluweronline.com) bereikt miljoenen onderzoekers, wetenschappers en professionals in meer dan 50 landen met tijdschriften, e-boeken, boeken-op-maat en e-naslagwerken.

Over de Koninklijke Bibliotheek
De Koninklijke Bibliotheek (KB) (www.kb.nl) is de nationale bibliotheek van Nederland. De bibliotheek werd in 1798 opgericht. De KB is een zelfstandig bestuursorgaan dat wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De missie van de KB is het bieden van wereldwijde toegang tot de kennis en cultuur van heden en verleden door hoogwaardige diensten te leveren voor onderzoek, studie en cultuurbeleving.
De belangrijkste taken zijn:

- Opslag, beheer, documentatie en beschikbaarstelling van het nationale culturele erfgoed in geschreven, gedrukte en elektronische vorm. Depotbibliotheek voor Nederlandse publicaties, vervaardiging Nederlandse Bibliografie.

- Wetenschappelijke bibliotheek gericht op Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur in brede internationale context.
- Zeldzame en bijzondere collecties zoals middeleeuwse handschriften en de eerste gedrukte boeken;

- Tentoonstellingen en publicaties;

- Kenniscentrum voor digitalisering, conservering en restauratie;
- Bevordering van samenwerking tussen bibliotheken, archieven en musea. Coördinatie van landelijke conserverings- en digitaliseringsprogramma's Metamorfoze en Het Geheugen van Nederland.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Kluwer Academic Publishers
Drs. Kim Zwollo (Mr)
Director Special Licensing
Van Godewijckstraat 30
3311 GX Dordrecht
Tel +31 78 6576810
E-mail: kim.zwollo@wkap.nl
www.kluweronline.com

Koninklijke Bibliotheek
Drs. Johan Steenbakkers
Directeur Informatietechnologie & Facility management Postbus 90407
2509 LK Den Haag
Tel +31 70 3140644
Fax +31 703140651
E-mail: johan.steenbakkers@kb.nl
www.kb.nl

19 mei 03 16:30