LOT

Mantelzorgers teleurgesteld in hoofdlijnenakkoord

OPROEP AAN DE TWEEDE KAMER

De Algemene Ledenvergadering van de LOT, Vereniging van Mantelzorgers, bijeen op 19 mei 2003, heeft kennis genomen van het hoofdlijnenakkoord voor het kabinet CDA, VVD, D66 meedoen, meer werk, minder regels.

De ledenvergadering is teleurgesteld dat de mantelzorg in het hele hoofdlijnenakkoord niet voorkomt, terwijl onomstotelijk vaststaat dat mantelzorg het fundament van de zorg is.
Zonder mantelzorg zou het beroep op de professionele zorg (zowel thuiszorg als intramurale zorg) vele malen groter zijn, en zouden de kosten pas echt explosief stijgen
Mantelzorgers maken kosten die met het zorgen voor een ander verband houden (0,45 miljard euro aan inkomensderving en 0,83 miljard extra kosten, (bron: SCP maart 2003)). Het is onaanvaardbaar dat het zorgen voor een ander extra kosten meebrengt die niet vergoed worden In Nederland zijn 750.000 mantelzorgers die langer dan drie maanden en meer dan 8 uur per week voor een ander zorgen. Zo.n 150.000 tot 200.000 mantelzorgers zijn zwaar belast of zelfs overbelast. In de nabije toekomst zal het beroep op de mantelzorg nog verder toenemen. Daarom is het noodzakelijk dat dit kabinet zich sterk gaat maken voor goede ondersteuning aan mantelzorgers.
De ledenvergadering is teleurgesteld in de gepresenteerde plannen voor het beleid van het beoogde kabinet en vindt:

- het kabinet moet een adequaat verlof voor mantelzorgers invoeren. Het voorstel voor het invoeren van een regeling van verlofsparen biedt voor mantelzorgers geen soelaas
- het kabinet moet alle wachtlijsten weg werken
- de maatregelen die het kabinet wil nemen als het invoeren van een eigen bijdrage, pakketverkleining en minder zorg extra hard aankomen bij chronisch zieken, gehandicapten en hun mantelzorgers die veelal een laag inkomen hebben

Resumerend wordt gesteld dat het motto .]meedoen, meer werk, minder regels blijkbaar niet voor mantelzorgers geldt, want er wordt niets voorgesteld voor mantelzorgers.

De ledenvergadering van de LOT doet de oproep aan de Tweede Kamer om morgen in het debat rond het regeerakkoord aandacht te vragen voor de positie van en de noodzakelijke ondersteuning aan mantelzorgers. We vragen u ervoor te zorgen dat mantelzorg toch een plek krijgt in het regeerakkoord en het komende beleid en om ervoor te zorgen dat het voorgestelde beleid zodanig wordt aangepast dat mantelzorgers de komende jaren niet verder op achterstand gezet worden, maar dat juist de maatschappelijke participatie en het welzijn van mantelzorgers bevorderd worden.

Namens de leden,

G.J.P. van Otterloo
(voorzitter)

19 mei 03 16:40