Ingezonden persbericht


+ Gelderland-Zuid
+ Korpsstaf

Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39

Datum ( Maandag 19 mei 2003

Van ( / afdeling Communicatie

Regionaal Persbericht

District Stad Nijmegen

Diefstal auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is vanaf de Hatertseweg een grijze Rover 45 met kenteken 61-HX-NX gestolen. Een 31-jarige man uit Nijmegen deed aangifte. Zondagavond is vanaf de 30ste Straat Leuvensbroek een grijze Mazda 323 met kenteken YD-85-HZ gestolen. Een 23-jarige vrouw uit Nijmegen deed aangifte.

Diefstal uit woning
Vannacht is ingebroken in een woning aan de Derde van Hezewijkstraat. Men heeft zich de toegang tot de woning verschaft door een deur open te breken. De 53-jarige bewoonster mist geen goederen, omdat zij vermoed dat de dader gestoord is door haar twee honden. Vannacht is ingebroken in een woning aan de Ten Katestraat. Men heeft zich de toegang tot de woning verschaft door een raam te verbreken. De 42-jarige bewoner mist onder andere sierraden en en handtas met inhoud.

District Twee Stromenland

Mishandeling

Een 48-jarige man uit Nijmegen heeft aangifte gedaan van mishandeling. Hij rustte wat uit na een wandeltocht op de Verbindingsweg in Beek (Ubbergen) toen hij twee jongens van ongeveer 10 jaar aansprak op het gebruik van hun mobiele telefoon. Dit werd namelijk als zeer storend ervaren door een grote groep aanwezigen. Na herhaaldelijk verzoek, hielden de jongens niet op waarop de 48-jarige de jongens een beetje nat spoot. De jongens haalde vervolgens hun vader op en die sloeg de 48-jarige. De man heeft zich onder behandeling van een dokter moeten stellen.

Politie lost 23 zaken op

Politieteam Wijchen startte in de maand april een onderzoek naar 23 jongeren. De jongeren, in de leeftijd van 15 t/m 19 jaar, worden verdacht van het plegen van verschillende misdrijven. Het gaat onder andere om woninginbraken, inbraak in een school, inbraak in een auto, diefstal van bromfietsen, diefstal van fietsen, vernieling, verhandelen van softdrugs en openlijke geweldplegingen. De jongeren zijn bijna allemaal woonachtig in Wijchen. De politie hoorde de 23 verdachten. Van de 23 verdachten zijn er 14 minderjarig. Een twaalftal jongeren is vervolgens aangehouden. De politie rondde het onderzoek begin mei af en loste hiermee 23 zaken op. Het dossier wordt vandaag, 19 mei, aan justitie gezonden. Meer informatie bij Brenda van der Pal, 06-53220157

District De Waarden

Poging doodslag

Een 41-jarige man uit Culemborg heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. De man is zondagavond in de Zandstraat door een man gestoken met een mes. De politie heeft hiervoor een 31-jarige Culemborger nog die nacht aangehouden. De man wordt ervan verdacht eerst zondagavond een steen door de ruit van een horecagelegenheid aan de Zandstraat te hebben gegooid. Hierop zijn de gasten, waaronder de 41-jarige, naar buiten gekomen. Eenmaal buiten zagen ze vermoedelijk de 31-jarige. De man is gevraagd waarom hij de steen door de ruit had gegooid en vervolgens heeft hij de 41-jarige gestoken.

Diefstal uit woning

In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een woning aan de Kwalkade in Maurik. Men heeft zich de toegang tot de woning verschaft door een raam open te breken. Uit de woning is een complete nieuwe keuken ontvreemd. De keuken stond nog ingepakt.

Diefstal auto

In de nacht van zondag op maandag is vanaf De Hofstede in Lienden een witte Fiat Ducato met kenteken VL-07-YT gestolen. Een 37-jarige man uit Lienden deed aangifte.

Aanhouding

De politie heeft zondagmiddag een 18-jarige man uit Lienden aangehouden op verdenking van bedreiging. Een 48-jarige man uit Lienden deed aangifte. Hij verklaarde dat hij had gezien hoe de 18-jarige zijn auto had geparkeerd in de berm naast de Provincialeweg N320. Daar sloeg de 18-jarige zijn vriendin. De 48-jarige man uit Lienden wilde de vrouw te hulp schieten, maar hij werd dusdanig bedreigd dat hij op de vlucht sloeg. De 18-jarige zette vervolgens de achtervolging in. In Ommeren zocht de 48-jarige vervolgens hulp van vrienden. Deze zijn ook nog bedreigd door de 18-jarige.

Politie lost 19 aangiften op

De politie van het team Neder-Betuwe heeft een onderzoek afgerond naar 19 aangiften. Zij heeft hiervoor in totaal negen verdachten gehoord, allen in de leeftijd tussen de 14 en 17 jaar.

De jongeren pleegden verschillenden vernielingen in de periode juni 2002 en april 2003 in Opheusden, Kesteren en Dodewaard. De vernielen bestonden onder andere uit het opblazen van brievenbussen met nitraat, het lekt steken van autobanden, brandstichting van een caravan en vernielen aan een tractor, een rupsvoertuig en een compressor. De schade van de vernielen is ongeveer 15.000 euro. Dankzij twee oplettende burgers kon de politie vanaf begin april de eerste verdachte oppakken. Een man uit Opheusden had gezien hoe enkele jongeren zijn brievenbus vernielden. De man heeft toen samen met een buurman één van de jongeren overgebracht naar het politiebureau. Na aanleiding van deze aanhouding konden de andere verdachten ook worden opgepakt.


---- --