Gemeente Harenkarspel


19-05-2003
Vergoeding leerlingenvervoer

Wie heeft recht op vergoeding?
Het recht op vergoeding toetsen we aan de hand van een aantal criteria. Hier beperken wij ons tot vermelding van de belangrijkste regels.

Wet op het Primair Onderwijs
Onder de Wet op het Primair Onderwijs vallen de basisscholen en de bijzondere basisscholen, zoals een rooms-katholieke, protestants-christelijke, algemeen- bijzondere; reformatorische en vrijgemaakt gereformeerde school, maar ook een Vrije school. Voor deze scholen is de afstand woning-school vastgesteld op 6 kilometer.

Tevens behoren de basisscholen voor speciaal onderwijs onder dezelfde wet, de afstand woning-school is vastgesteld op 4 kilometer. We verlenen alleen een vergoeding naar de dichtstbijzijnde school.

De Wet op het Voortgezet Onderwijs
Met de categorie "voortgezet onderwijs"bedoelen we alle vormen van regulier voortgezet onderwijs", zoals vmbo (waaronder het praktijkonderwijs en het leerwegondersteunend onderwijs vallen), mavo, havo en vwo. Leerlingen van het voortgezet onderwijs komen slechts in aanmerking voor leerlingenvervoer indien zij een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke handicap hebben en als gevolg daarvan niet of niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen.

De Wet op de expertisecentra (WEC) omvat al het overig speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, de zogeheten 2/3 scholen Speciaal onderwijs (ZMLK, ZMOK, speciale scholen voor kinderen met een handicap, slechthorende of slechtziende kinderen). Voor deze scholen is de afstand woning-school vastgesteld op 6 kilometer. We geven vergoeding naar de dichtstbijzijnde school.

Welke scholen niet?
Scholen met een specifieke onderwijsmethode vallen niet onder het leerlingenvervoer. Dit zijn scholen die les geven volgens het Montessori-onderwijs en het Jenaplan.

Vergoeding van leerlingenvervoer
Er zijn globaal drie vormen van vergoeding mogelijk:
1. de kosten van openbaar vervoer;

2. vergoeding van eigen vervoer (auto, fiets, bromfiets);
3. of vergoeding van het zogenaamde aangepast vervoer, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Daarnaast moet worden vastgesteld of de leerling zelfstandig kan reizen of niet. Als de leerling jonger dan 9 jaar is, gaan we er vanuit dat deze niet zelfstandig kan reizen. In andere gevallen is een verklaring van de ouders en van de Commissie voor de begeleiding nodig.

Openbaar vervoer
We vergoeden de kosten van openbaar vervoer op basis van een maandabonnement. Als begeleiding noodzakelijk is, vergoeden we de kosten ook.

Eigen vervoer
Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk een vergoeding te krijgen voor eigen vervoer zoals auto-, fiets- of bromfiets. U kunt dit aangegeven op het aanvraagformulier. Als vergoeding ontvangt u echter maximaal de kosten van het goedkoopste vervoer.

Aangepast vervoer
Het zogenaamde aangepast vervoer wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd. De leerling wordt dan per taxibusje of, in sommige gevallen, per taxi vervoerd. Het aangepast vervoer kennen we toe als geen andere mogelijkheden van vervoer bestaat. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn: door een handicap kan de leerling niet reizen met openbaar vervoer, begeleiding is noodzakelijk maar niet mogelijk, het openbaar vervoer is niet voorhanden, de reistijden met openbaar vervoer zijn te lang. Ook kan aangepast vervoer worden toege-kend als dit de goedkoopste wijze van vervoer is.

Eigen bijdrage
De eigen bijdrage kent twee vormen:
Het drempelbedrag en de inkomensafhankelijke bijdrage.

Drempelbedrag
Voor vergoeding van vervoer naar openbare of bijzondere basisscholen en voor voorheen VSO-LOM/MLK bestaat een zogenaamd drempelbedrag. De hoogte van dit drempelbedrag is vastgesteld op de vervoerskosten over 6 kilometer op basis van openbaar vervoer. Dit staat gelijk aan de kosten van een 2-sterren jeugdjaarkaart te weten: 330,50 (sommige leerlingen kunnen nog gebruikmaken van het overgangsrecht). Als het belastbaar gezinsinkomen minder dan 20.450,-- bedraagt, stellen wij u vrij van betaling van het drempelbedrag (peiljaar 2001). Voor basisscholen voor speciaal onderwijs (voorheen LOM-MLK-IOBK) is een drempelbedag vastgesteld op de vervoerskosten over 4 kilometer op basis van openbaar vervoer. Dit staat gelijk aan de kosten van een
1-sterren jeugdjaarkaart te weten: 195,--.
Voor vergoeding van vervoer naar alle andere scholen geldt geen drempelbedrag.

Inkomensafhankelijke bijdrage
Als de school in kwestie meer dan 20 kilometer van de woning ligt, vragen we een inkomensafhankelijke bijdrage. Meer informatie kunt u krijgen op de afdeling Welzijn, mevr. S.J. Kortekaas-Geense.

Aanvraagformulier
Als u reeds een vergoeding voor leerlingenvervoer ontvangt, dan sturen wij u automatisch een aanvraag-formulier.


1e Aanvraag:
Als u voor de eerste keer gebruik wilt maken van het leerlingenvervoer, dan moet u zelf actie ondernemen. Dat kan op 3 manieren:
a) u vraagt schriftelijk een aanvraagformulier aan, waarbij u vermeldt om welke school het gaat.
b) u vraagt telefonisch een aanvraagformulier aan, waarbij u vermeldt om welke school het gaat.
Voor a en b kunt u terecht bij de gemeente Harenkarspel, afdeling Welzijn, t.a.v. S.J. Kortekaas-Geense, Postbus 10, 1749 ZG Warmenhuizen, telefoon (02226) 396653.
c) U kunt het aanvraagformulier via Internet downloaden www.Harenkarspel.nl.