Nieuwsbericht

Maandag, 19 mei 2003, 16.30 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Alcohol
Uitgeest, zondag 18 mei 2003.
Op zondagavond omstreeks 21.00 uur werd op de Geesterweg in Uitgeest een 25-jarige man uit Uitgeest in een personenauto gecontroleerd. De man had alcohol gebruikt. Toen de man mee werd genomen voor een ademanalyse op het politiebureau weigerde hij hieraan mee te werken. De man krijgt een proces-verbaal wegens weigering. Zijn rijbewijs wordt ingevorderd.

Schade door inbraak
Alkmaar, maandag 19 mei 2003.
Op maandagmorgen werd een inbraak ontdekt in een bedrijfspand aan de Zijperstraat in Alkmaar. Er werd niets weggenomen. Wel werd er voor ongeveer 5.000 euro schade aangericht. De daders hebben een rolluik en een raam geforceerd om het pand binnen te komen. Ook werd een vensterbank vernield. De inbraak is vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag gepleegd.

Brandstichting
Alkmaar, maandag 19 mei 2003.
Op maandagmorgen omstreeks 06.15 uur werd een brand gemeld in een muziektent in het park Oosterhout aan de Sportlaan in Alkmaar. De brand is vermoedelijk begonnen aan de achterzijde. Hier bleken planken te zijn verwijderd. Een getuige heeft omstreeks 05.40 uur twee jongens op een scooter van achter de tent weg zien rijden. Op dat moment was nog geen rook of vuur zichtbaar. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen.

Inbraak in school
Alkmaar, maandag 19 mei 2003.
Afgelopen weekend werd er ingebroken in een schoolgebouw aan de Snaarmanslaan te Alkmaar. De daders kwamen binnen door aan de achterzijde van het pand twee ramen te forceren. Uit de school werd in ieder geval een radio-CDspeler ontvreemd.

NOORDKOP

Onderzoek naar gewelddadige jongeren afgerond
Den Helder, maandag 19 mei 2003.
Politiemensen van het wijkteam Julianadorp hebben vandaag een langdurig onderzoek naar geweldplegers afgerond. Het gaat om gevallen van openlijk geweld, mishandeling en beroving. Er zijn in de afgelopen maanden vier jongens in de leeftijd van 14 tot 17 jaar aangehouden en verhoord. Vorige week werd een man van 20 jaar aangehouden. Deze man is afgelopen donderdag als enige geleid voor de officier van justitie in Alkmaar en daarna heengezonden. Alle verdachten komen uit Julianadorp.
De verdachten hebben in wisselende samenstelling de gewelddadigheden gepleegd in de maanden juli en augustus 2002 in Julianadorp. Het geweld was gericht tegen toeristen. Op de Zanddijk en aan de Van Foreestweg werden twee mishandelingen gepleegd. Vijf maal waren de verdachten betrokken bij flinke vechtpartijen. In alle gevallen werden er klappen en schoppen uitgedeeld. Verwondingen bij slachtoffers bleven beperkt tot licht letsel zoals bloedneuzen en kneuzingen. Verder werden er aan de Zanddijk en de Van Foreestweg twee toeristen beroofd van hun portemonnee. Hierbij werden enige tientallen euro's buitgemaakt. De jongeren waren bij het plegen van de delicten meestal onder invloed van drank en handelden vooral uit stoerheid naar hun groep toe. De politie kreeg in de loop van de tijd steeds meer informatie rond de groep. Aanvankelijk was de informatie versnipperd en soms verdraaid. Door mankracht vrij te maken en de zaak grondig te onderzoeken kon deze uiteindelijk worden afgerond. Tegen alle verdachten wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Beroving
Den Helder, zondag 18 mei 2003.
Op zondagmiddag omstreeks 17.00 uur werd een 33-jarige inwoner van Den Helder in zijn woonplaats op de Prinsenstraat beroofd. De man fietste de Prinsenstraat in, waar hij werd tegengehouden door twee mannen. Een van hen gaf het slachtoffer direct een harde vuistslag in het gezicht. Direct daarop deed dezelfde verdachte een greep in de broekzak van het slachtoffer en pakte daar enkele bankbiljetten uit (25 euro). Het slachtoffer maakte zich vervolgens uit de voeten. Met achterlating van zijn fiets. Deze werd later in de buurt teruggevonden.

Woninginbraak
Breezand, zondag 18 mei 2003.
Op zondagavond werd een inbraak ontdekt in een woning aan de Molenvaart in Breezand. De daders waren binnengekomen door het keukenraam te forceren. Aangezien de bewoners op dat moment op vakantie waren, is nog niet bekend wat er is weggenomen.

Alcoholcontrole
Den Helder, maandag 19 mei 2003.
Op maandagmorgen omstreeks 00.40 uur werd een 25-jarige man uit Den Helder in een personenauto gecontroleerd op de Kanaalweg in Den Helder. Hij bleek teveel alcohol te hebben gebruikt. De man blies 375 ug/l. Dat is ruim anderhalf maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Hij kreeg een proces-verbaal.

Aanhoudingen bij inbraak
Den Helder, maandag 19 mei 2003.
Op maandagmorgen omstreeks 04.30 uur konden twee personen worden aangehouden bij een inbraak in een bedrijfspand aan de Industrieweg te Den Helder. Na de melding ging de politie ter plaatse en zag, dat een rolluik van het pand was geforceerd. Vlak bij het pand werd een 23-jarige vrouw aangetroffen. Onderzoek in het pand leverde een 27-jarige mannelijke verdachte op. Beide verdachten zijn afkomstig uit Den Helder. De mannelijke verdachte bleek een forse hoeveelheid muntgeld bij zich te hebben, mogelijk afkomstig uit het pand. Beide verdachten zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Diefstal computers
Den Helder, maandag 19 mei 2003.
In de nacht van zondag op maandag, tussen 23.00 uur en 07.30 uur is er ingebroken in het ziekenhuis aan de Huisduinerweg te Den Helder. De daders kwamen het ziekenhuis (polikliniek) binnen door een nooduitgang te forceren. Hier waren zij gekomen via een brandtrap. In het kantoorgedeelte van het pand werden achtentwintig binnendeuren geforceerd en uit de kantoren werden computers en flatscreens ontvreemd. De omvang van de schade en de gestolen goederen moet nog worden geïnventariseerd.

WESTFRIESLAND

Beroving
Hoorn, zondag 18 mei 2003.
Op zondagavond omstreeks 23.50 uur werd een 21-jarige Amsterdammer beroofd op de Waterpoort te Hoorn. De man liep in de richting van het station Kersenboogerd toen hij werd tegengehouden door twee mannen. Deze duwden hem tegen de grond en namen de man zijn GSM af. Vermoedelijk heeft het slachtoffer ook klappen opgelopen aangezien hij verwondingen aan zijn gezicht had. De daders zijn twee negroïde mannen met een lengte van ongeveer 1,75 meter. Een man de mannen droeg een ¾ jas en was verder gekleed in donkere kleding. De andere verdachte droeg een jas met een bontkraag.

Mishandeling

- Enkhuizen, zaterdag 17 mei 2003.
Op zaterdagmiddag omstreeks 13.00 uur werd een 39-jarige man uit Enkhuizen mishandeld op de Kastanjelaan in zijn woonplaats. De man reed in een auto over de Kastanjelaan in de richting van de rotonde met de Dreef en de Lindenlaan. Vanuit tegengestelde richting kwam een donkerkleurige Mitsubishi Galant. Een oudere man stond langs de rijbaan en wilde bij een zebrapad oversteken. Toen de bestuurder van de Galant gewoon door wilde rijden, wees de oudere man op het zebrapad. De bestuurder stapte uit en gaf de indruk de oudere man te willen slaan. Ook spuugde hij hem in het gezicht. De man uit Enkhuizen zette hierop zijn auto aan de kant en liep naar de twee mannen toe om de zaak te sussen. De bestuurder van de Galant kwam vervolgens op hem toelopen en prikte hem met de handen in beide ogen. Hierop vertrok de verdachte. Het slachtoffer liep een beschadiging op aan een oogvlies Hij moest zich onder behandeling laten stellen in het ziekenhuis. De politie is op zoek naar de oudere man en getuigen die eventueel iets van dit incident hebben gezien. De politie Hoorn is te bereiken op tel.nr. 0900-8844.

- Grootebroek, zondag 18 mei 2003.
Op zondagmorgen omstreeks 01.45 uur fietste een 21-jarige man uit Lutjebroek met zijn vriendin over het fietspad van de Zesstedenweg. Zij passeerden een groepje jongens die een opmerking tegen de vriendin maakten. Toen het slachtoffer hierop reageerde, werd hij van zijn fiets getrokken, geslagen en geschopt. De man raakte buiten bewustzijn en liep letsel op. In het ziekenhuis constateerde men een gescheurde neusbrug, een hersenschudding en diverse schaafwonden.

Slang
Hoorn, mandag 19 mei 2003.
Op maandagmiddag meldde zich een 37-jarige man uit Zwaag bij het politiebureau aan de Blokmergouw. De man vertelde dat hij enkele rollen behang in de kofferbak van zijn auto wilde leggen. Toen hij de klep opendeed , richtte een slang zich op en "blies"naar de man. Voordat deze hem te pakken kon nemen, was de slang in de kofferbak weggekropen. Nadat hij naar het politiebureau was gereden doorzocht de gewaarschuwde dierenambulance de kofferbak, maar trof niets meer aan. Mogelijk heeft de slang een nieuw "thuis"gevonden in de voortuin van het politiebureau.