GGD Rotterdam e.o.


Aandacht voor hygiëne en veiligheid op basisscholen Naar aanleiding van het onderzoek heeft de GGD overleg gehad met onder andere schoolbesturen en de Dienst Stedelijk Onderwijs, die de problemen onderkennen. Om de verschillende problemen aan te pakken is meer afstemming nodig tussen de verschillende instanties die zich met veiligheid en hygiëne op scholen bezighouden. De GGD zal in nauw overleg met schoolbesturen deze af-stemming coördineren.

Zo kan, in samenspraak met deelgemeenten, meer aandacht besteed aan de onveilige verkeers-situaties rond scholen. Verder wordt de effectiviteit van het schoonmaakbeleid van scholen nader onderzocht en zal extra worden toegezien op het wettelijk verplichte aantal en goedgekeurde sa-nitaire voorzieningen. De GGD inventariseert na twee jaar hoeveel scholen een Risico Inventarisa-tie en Evaluatie (RI&E) hebben uitgevoerd. Deze RI&E is wettelijk verplicht en geeft een overzicht van noodzakelijke maatregelen om de veiligheid en hygiëne te verbeteren.

Uitkomsten onderzoek Het onderzoek is een steekproef over de hygiëne en veiligheid op vijftig van de bijna 200 basis-scholen in Rotterdam. Uit het onderzoek blijkt dat er onduidelijkheid is over bijvoorbeeld de con-trole op de veiligheid van nooduitgangen, brandblusapparatuur, vluchtplan, speeltoestellen en cv-installaties. Ongeveer de helft van de scholen voldoet niet aan de eisen die worden gesteld aan speeltoestellen. Eenzelfde aantal heeft geen voldoende grote en veilige fietsenstallingen. Ook de omgeving rondom de school wordt als problematisch bestempeld. Zo vinden veel scholen (64%) de verkeerssituatie rondom de school onveilig doordat vele ouders hun kinderen met de auto halen en brengen. Zon 58% heeft geen beleid voor het verwijderen van heroïnespuiten.

Bijna alle scholen (92%) beschikken over een schoonmaakprotocol, daarvan houdt 45% geen log-boek of aftekenlijst bij. Daarnaast is 40% niet tevreden over de kwaliteit van de schoonmaak. Bij tweederde van de scholen is de vloerbedekking in één of meerdere lokalen niet schoon en brand-veilig genoeg. Bij de helft van de onderzochte scholen kunnen wanden en plafonds van lokalen niet goed gereinigd worden. Meer dan de helft van de scholen gebruikt de ventilatie in lokalen onvol-doende. Weinig scholen besteden aandacht aan ventilatie, ondanks de toename van astma en allergieën bij kinderen.

Verantwoordelijkheden handhaving hygiëne en veiligheid op basisscholen Verschillende instanties zijn bezig met handhaving van hygiëne en veiligheid op scholen. Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor beheer, hygiëne, veiligheid en toegankelijkheid van het schoolgebouw. Het Rijk stelt middelen beschikbaar voor schoonmaak en onderhoud van de bin-nenkant van het schoolgebouw. Daarnaast voeren de Arbo-diensten periodieke controles uit en controleert de Brandweer alle schoolgebouwen voor basisonderwijs in Rotterdam. Hierover zijn afspraken gemaakt met de schoolbesturen.

Wanneer deze controles leiden tot bouwkundige aanpassingen kan het schoolbestuur een aan-vraag via het Huisvestingsprogramma van de Dienst Stedelijk Onderwijs indienen of via de spoed-procedure wanneer het om acuut gevaarlijke situaties gaat. GGD Rotterdam richt zich op de sociaal-medische advisering van de scholen. Dit houdt in het beschermen van de gezondheid van de schoolpopulatie bij alle voorkomende vragen en/of incidenten die de gezondheid van de groep aangaan en het bewaken en zo nodig (laten) verbeteren van de leef- en werkomstandigheden van leerlingen.