Ministerie van Defensie


---


---

foto: De Benilove na aanhouding door Hr.Ms. Bloys van Treslong (Koninklijke Marine)

Marine betrapt drugstransport naar Sint Maarten

19-05-2003

Hr.Ms. Bloys van Treslong heeft zaterdagmiddag ten noorden van Aruba de koopvaarder Benilove aangehouden die met een partij verdovende middelen Sint Maarten probeerde te bereiken. Schip en bemanning zijn overgedragen aan de US Coast Guard.

Na een tip van het Korps Landelijke Politie Diensten werd het schip op vrijdagmiddag door een P-3C Orion van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba ontdekt, terwijl het onderweg was van Colombia naar Sint Maarten. Toen Hr.Ms. Bloys van Treslong de Benilove zaterdagochtend onderschepte, claimde de koopvaarder onder de vlag van het West-Afrikaanse eiland Saotome & Principe te varen. Navraag leerde echter dat er geen enkel schip onder deze vlag staat geregistreerd. Dit gaf voldoende aanleiding voor het LEDET-team (Law Enforcement Detachement) van het S-fregat om de Benilove aan een grondige inspectie te onderwerpen. Na enkele uren zoeken, kwam in een verborgen compartiment honderd kilo cocaïne boven water. Hierop werd de negenkoppige bemanning ingerekend. Het vermoeden bestaat dat in andere compartimenten nog veel meer drugs verborgen liggen. Bemanning, cocaïne en schip zijn daarom op zondag overgedragen aan de US Coast Guard cutter Decisive. Deze begeleidt de Benilove momenteel naar een haven in de regio, waar het verdere onderzoek zal plaatsvinden.

Door samenwerking tussen de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba en de Amerikaanse Joint Inter Agency Task Force South zijn al meerdere keren drugstransporten onderschept. Dit is in hoge mate ook te danken aan de LEDET-teams van de US Coast Guard, die in deze regio standaard aan boord van Nederlandse oorlogsbodems meevaren. Met behulp daarvan is het mogelijk om buiten de territoriale wateren schepen te ondervragen en te onderzoeken, wat de kans op succes aanzienlijk vergroot.

Gerelateerde pagina's

* Standaardfregatten