Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Onderzoek CF en gynaecologische problemen

19-05-2003
Vanuit het CF-centrum Oost Nederland/ Dekkerswald en de afdeling gynaecologie van het UMC St. Radboud is men momenteel bezig met een onderzoek dat tot doel heeft na te gaan in hoeverre cystic fibrosis (CF) kan leiden tot gynaecologische problemen. In de klinische praktijk blijkt dat vrouwen met CF soms vragen hebben over gynaecologische onderwerpen (bijvoorbeeld over infecties of de keuze van anticonceptiemiddelen). Deze vragen zijn voor artsen moeilijk te beantwoorden, omdat hierover nog maar weinig bekend is. Dit onderzoek zou kunnen bijdragen om vrouwen met CF in de toekomst beter te kunnen adviseren over gynaecologische onderwerpen.

Om uitspraken te kunnen doen of bepaalde gynaecologische problemen bij CF-patiënten vaker voorkomen dan bij vrouwen zonder CF, is het nodig om de gegevens van CF-patiënten te vergelijken met die van vrouwen die geen CF hebben. De onderzoekers willen daarom aan vrouwelijke CF-patiënten vanaf 18 jaar vragen om deel te nemen aan dit onderzoek.

Vragenlijst
Het onderzoek betreft een vragenlijstonderzoek. De vragenlijst bevat vragen over CF, menstruatie, anticonceptie, eventuele kinderwens en zwangerschappen, conditie, ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Sommige vragen zijn mogelijk 'intiem' of emotioneel confronterend, maar deze vragen zijn voor het onderzoek van belang. Vanzelfsprekend zullen de onderzoekers al uw gegevens vertrouwelijk behandelen. De individuele gegevens zullen niet aangeboden worden aan derden en het invullen van de vragenlijst is anoniem. Wanneer u deelneemt aan het onderzoek, verzoeken de onderzoekers u tevens een tweede vragenlijst te laten invullen door een zus of nicht van u zonder CF die niet jonger is dan u. Heeft u geen nicht of zus die de vragenlijst wil invullen, dan kunt u ook een vriendin zonder CF vragen die net iets ouder is dan u.

Hoe deelnemen?
Wanneer u wenst deel te nemen aan het onderzoek (of dit overweegt), stuurt u dan een e-mail naar: obgyn12@obgyn.umcn.nl met als onderwerp "aanvraag vragenlijst". Vermeldt in uw bericht of u de vragenlijst per post of per e-mail wilt ontvangen. Indien u de vragenlijst per post wilt ontvangen, vermeldt dan ook uw naam en adres. U kunt de vragenlijst ook telefonisch aanvragen bij mevrouw F. Dijkstra (telefoon 024-3615125). Na uw aanvraag zal de vragenlijst zo spoedig mogelijk worden toegezonden.

Als u nog vragen heeft naar aanleiding van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met mevrouw F. Dijkstra via e-mail (obgyn12@obgyn.umcn.nl) of telefoon (024-3615125). Bij voorbaat hartelijk danken de onderzoekers u voor uw aanvraag.

De onderzoeksgroep bestaat uit:

Dr. N.J.M. Cox
Longspecialist
ULC Dekkerswald

Dr. J.A.M. Kremer
Gynaecoloog
UMC St. Radboud

Dr. P.C.M. Pasker
Epidemioloog
UMC St. Radboud

F. Dijkstra
Stagiaire
UMC St. Radboud

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl