HP lanceert nieuwe release HP-UX voor Intel Itanium-processors

Robuust UNIX-besturingssysteem vormt hoeksteen van HP's Adaptive Enterprise strategie

AMSTELVEEN, 19 mei 2003 - HP lanceert vandaag HP-UX 11i v2 voor de Intel Itanium-processorfamilie. Deze nieuwe versie van HP's UNIX-besturingssysteem biedt gebruikers van op Itanium-gebaseerde systemen een enterprise-besturingsomgeving dat zich in de praktijk heeft bewezen, met dezelfde bedrijfskritische functionaliteit als HP-UX voor systemen op basis van PA-RISC-processors. Tevens hebben zich meer dan 25 onafhankelijke softwareleveranciers gevoegd bij het groeiende aantal leveranciers die applicaties overzet naar op Itanium-gebaseerde HP-UX systemen. Hiertoe behoren ondermeer applicaties van BEA, Oracle, SAP en SAS. De met Itanium processors uitgevoerde servers vormen integraal onderdeel van HP's Adaptive Enterprise strategie die staat voor het bouwen van een IT-infrastructuur die zich net zo snel aanpast als de markt dat doet.

Tot de bedrijfskritische kenmerken van HP-UX 11i v2 behoren onder andere een verbeterde betrouwbaarheid en beschikbaarheid; meer mogelijkheden voor onderhoud en systeembeheer; Internet- en webapplicatieservices; directory en beveiligingsservices; alsmede schaalbaarheid tot systemen met 64-processors. De nieuwe versie omvat ook geavanceerde netwerk- en opslagoplossingen voor op Itanium-gebaseerde systemen. Hiertoe behoren ook componenten voor uitbreiding van opslag en uitgebreide ondersteuning voor Gigabit Ethernet en Gigabit Fibre.

HP-UX voor op Itanium gebaseerde systemen is ook een onderdeel van de 'performance roadmap' voor de Itanium-processor die de komende drie jaar moet leiden tot een verdrievoudiging van de systeemprestaties. De HP-UX 11i v2 is ook een integraal onderdeel van HP's Adaptive Enterprise strategie die gebaseerd is op de vier pijlers standaardisatie, vereenvoudiging, modulariteit en integratie. HP-UX 11i v2 zorgt voor bescherming van investeringen door volledige data-, bron- en binaire compatibiliteit met voorgaande versies van HP-UX 11i voor Itanium -en PA-RISC-processors. Verder is er bron- en datacompatibiliteit met Linux IA32-programma's en binaire compatibiliteit met Linux-programma's voor Itanium-processors. Deze veelomvattende compatibiliteit maakt het in principe mogelijk dat applicaties kunnen draaien op HP's Itanium 2-systemen, zonder dat veranderingen nodig zijn. Dit zorgt voor een naadloze integratie en een snelle implementatie binnen het data center, en een duidelijk en stabiel migratiepad naar de volgende generatie Itanium- en PA-RISC-architecturen.

Applicaties voor HP-UX 11i v2 bestrijken een breed scala aan marktsegmenten, zoals applicatieontwikkeling, business intelligence, databases, EAI tools, ERP en supply chain management, financiële diensten, beveiliging, telecommunicatie- en webapplicaties.

Over HP
HP is toonaangevend wereldwijd leverancier van IT producten, technologieën, oplossingen en diensten voor consumenten en organisaties. Het aanbod van HP omvat IT-infrastructuur, global services, personal computing, internet access devices, imaging en printing. Op 3 mei 2002 werd de fusie met Compaq Computer Corporation een feit. Meer informatie is te vinden op www.hp.nl.

Contactpersonen voor
de redactie:

Jos Baltes
030 283 32 37
of
MCS, Perlita Fränkel
023 562 82 08