Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/070

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

20 mei 2003

Nr. 03/070

Rotterdam niet gekort op vergoeding voor het aan werk helpen van bijstandsgerechtigden

De verbeteringen die Rotterdam heeft gerealiseerd bij de uitvoering van de Algemene bijstandswet zijn aanleiding om de afgesproken extra inspanningen van deze stad in 2002 om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen, volledig te vergoeden.

Dit blijkt uit een brief van demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Rutte baseert zijn besluit op een rapport van de Inspectie Werk en Inkomen over de uitvoering van de bijstand in die stad in 2002.

De afgelopen jaren vertoonde de uitvoering van de bijstand in Rotterdam tekortkomingen. Dit was voor de Inspectie Werk en Inkomen aanleiding om de gemeente onder verscherpt toezicht te plaatsten. Dit houdt in dat Rotterdam zich naast de gebruikelijke jaarlijkse verantwoording, tussentijds om de drie maanden moet verantwoorden over die delen van de uitvoering die de Inspectie Werk en Inkomen als kwetsbaar beoordeelt.

Rotterdam heeft een belangrijk deel van de tekortkomingen weggewerkt. Op dit moment verdient de tijdigheid van de heronderzoeken nog wel verbetering. Hierbij gaat het om onderzoeken die onder meer bedoeld zijn om na te gaan of iemand nog recht heeft op een uitkering. Ook de zogeheten debiteurenonderzoeken, waarbij gemeenten onder meer beoordelen of mensen die bijstand moeten terugbetalen dit ook doen, voldoen nog niet aan de regels over kwaliteit en tijdigheid.

De verbeteringen zijn voor Rutte aanleiding de bestuurlijke afspraken die in 2002 met Rotterdam zijn gemaakt in het kader van de zogeheten Agenda voor de Toekomst te continueren en de prestaties van Rotterdam te vergoeden. De Agenda voor de Toekomst is een overeenkomst van het ministerie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over activering en reïntegratie van bijstandsgerechtigden.

Op basis hiervan zijn met de grote steden afspraken gemaakt over het aantal bijstandsgerechtigden dat zij aan werk moeten helpen of dat activiteiten gaat volgen om de kans op een baan te vergroten.

Rutte verbindt aan zijn besluit de voorwaarde dat de verbeteringen blijvend van aard moeten zijn. Hoe hoog de vergoeding uiteindelijk wordt, hangt af van het aantal gerealiseerde
reïntegratie-activiteiten.

In het eerste kwartaal van 2004 zal op basis van een rapportage van de Inspectie Werk en Inkomen de balans worden opgemaakt voor de vergoeding over 2003.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van staatssecretaris Rutte over de uitvoering van onderzoeken in het kader van Algemene bijstandswet door Rotterdam in 2002
PDF publicatie Bijlage 1: De uitvoering van onderzoeken in het kader van de Algemene bijstandswet door de gemeente Rotterdam in 2002 PDF publicatie Bijlage 2: Persbericht Inspectie Werk en Inkomen: Rotterdam nog niet volledig geslaagd in verbeteren uitvoering bijstandswet
2003