Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen

Afdeling Communicatie

Persbericht Postbus 100 2700 AC Zoetermeer Bredewater 12 Ons kenmerk 2003/1837 2715 CA Zoetermeer Datum 19 mei 2003 Telefoon (079) 329 17 63 Fax (079) 329 16 06 www.iwiweb.nl

Rotterdam nog niet volledig geslaagd in verbeteren uitvoering bijstandswet

Het gemeentebestuur van Rotterdam is er nog niet in geslaagd alle tekortkomingen in de uitvoering van de Algemene bijstandswet op te heffen. Zo voert Rotterdam niet op tijd de wettelijk voorgeschreven onderzoeken uit die moeten uitwijzen of iemand nog steeds recht heeft op een uitkering. Ook onderzoeken naar de financiële verplichtin- gen van uitkeringsgerechtigden gebeuren niet op tijd. Wanneer het gemeentebestuur in zijn volgende kwartaalrapportages verbetering in de uitvoering aantoont, zal dit voor de Inspectie Werk en Inkomen aanleiding zijn om het voor Rotterdam geldende regime van verscherpt toezicht te heroverwegen. Dit zegt de inspectie in haar van- daag gepubliceerde rapport De uitvoering van onderzoeken in het kader van de Alge- mene bijstandswet door de gemeente Rotterdam in 2002.

Vanaf de invoering van de nieuwe Algemene bijstandswet (Abw) in 1996 is de wetsuit- voering door de gemeente Rotterdam niet op orde. Ondanks de inspanningen van de ge- meente om de uitvoering van de Abw te verbeteren tijdens een zogeheten verbetertraject tot 2002, bleef deze op onderdelen onvoldoende. Voor de gemeente Rotterdam geldt daar- om sinds november 2002 een regime van verscherpt toezicht waarbij zij zich per kwartaal verantwoordt over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoeringsaspecten die de inspectie als kwetsbaar aanmerkt. Die zijn: de volledigheid van aanvragen voor uitkerin- gen en de volledigheid en tijdigheid van heronderzoeken, beëindigingsonderzoeken en debiteurenonderzoeken. De inspectie heeft geen onderzoek gedaan naar de overige aspec- ten in de uitvoering en doet hierover in dit rapport daarom geen uitspraak.

IWI concludeert in haar rapport dat de tijdigheid van de heronderzoeken en de volledig- heid en tijdigheid van de debiteurenonderzoeken nog niet aan de wettelijke norm voldoen. Het gemeentebestuur van Rotterdam heeft een nieuwe aanpak van de heronderzoeken aan- gekondigd. Verder erkent de gemeente dat de tijdigheid en de volledigheid van debiteu- renonderzoeken verdergaande verbeteringen verdient en zal de gemeente zich inspannen om dit te realiseren. In september 2003 zal de inspectie de rechtmatigheid van de gehele uitvoering van de Abw door Rotterdam beoordelen.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Linda Hulshof (tel. 079 ­ 329 18 08 of 06
- 204 104 31). Het rapport `De uitvoering van onderzoeken in het kader van de Algemene bijstandswet door de gemeente Rotterdam in 2002' kunt u opvragen bij de afdeling Com- municatie, tel. 079 - 329 17 63. Rapport en persbericht zijn ook te lezen op en te downloa- den van www.iwiweb.nl.
De Inspectie Werk en Inkomen houdt toezicht op de uitvoering van de sociale zekerheid en is een organisatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.