Persbericht

Datum:
19-05-2003

Onderwerp:
Verkiezingskoorts bij waterschap

---

Verkiezingskoorts bij waterschap

Waterschap Rijn en IJssel verstuurt deze week per post ruim 650.000 stempakketten voor de verkiezing van een nieuw algemeen bestuur van het waterschap. In de pakketten zit een boekje met informatie over de bestuurskandidaten en een stembiljet. Verkiezingen zijn nodig in twee categorien: de ingezetenen en het gebouwd. Dat betekent dat alle inwoners van het werkgebied van Waterschap Rijn en IJssel van 18 jaar en ouder straks mogen stemmen en zij die waterschapslasten betalen voor een huis. Afhankelijk van de gezinssamenstelling kunnen er per huishouden dus meerdere stempakketten op de mat vallen. Waterschapsverkiezingen zijn schriftelijke verkiezingen en men kan de stembiljetten per post retourneren. Tot 12 juni kan via een simpele gang naar de brievenbus op kandidaten worden gestemd.

Kandidaten

De categorie ingezetenen vormt de grootste groepering in het algemeen bestuur met twaalf zetels. Bij deze bestuurscategorie zijn in de drie kieskringen 37 kandidaten gesteld. De categorie gebouwd heeft zes bestuurszetels en er hebben zich in totaal 14 kandidaten gemeld. Dat maakt dat in deze beide groeperingen verkiezingen noodzakelijk zijn. In de categorie ongebouwd (grondeigenaren), die zeven zetels in het bestuur heeft, zijn geen verkiezingen nodig. Er zijn net zoveel kandidaten gesteld als er zetels zijn. Die kandidaten worden dan als verkozen beschouwd.

Betalen n bepalen

Doelstelling van de waterschapsverkiezingen is te komen tot democratisch gekozen besturen. Het stemrecht bij waterschapsverkiezingen is gebaseerd op een simpel principe. Iedereen die profiteert van het werk van het water-schap betaalt daarvoor belasting, maar mag ook mee beslissen.

Vragen?
Op de website van het waterschap www.wrij.nl staat alle mogelijk gewenste informatie over de verkiezingen. Voor de verkiezingsperiode tot 12 juni is een gratis telefoonnummer opengesteld: 0800 ? 0230134.


---

---

Noot voor de pers:

Voor nadere informatie hierover is Hans Bijen van de unit Communicatie van Waterschap Rijn en IJssel beschikbaar. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 0314?369 367, of mobiel 06-22 200 178.