Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 19 mei 2003

ASTRON BOUWT NIEUWE CAMERA VOOR TELESCOOP IN LA PALMA

Bij ASTRON in Dwingeloo is in een tijdsbestek van anderhalf jaar een nieuwe camera ontworpen en gebouwd. De camera zal deze zomer in de William Herschel Telescoop op La Palma (Canarische eilanden) worden geïnstalleerd.

De 4.2 meter telescoop wordt door de Isaac Newton Group (ING) in een samenwerkingsverband geëxploiteerd door het Verenigd Koninkrijk (PPARC), Spanje (IAC) en Nederland (NWO). De bestaande zichtbaar licht spectrograaf WYFFOS is door ING verbeterd. Een spectrograaf is een instrument dat licht ontrafelt, waardoor te zien is uit welke elementen -waterstof, helium, lithium etc. - een ster of een ander object aan de sterrenhemel bestaat. Door middel van 20 meter lange glasvezelkabels wordt het licht van de telescoop geprojecteerd op WYFFOS. Het aantal glasvezelkabels is recentelijk door ING meer dan verdubbeld. Door deze verbetering aan de spectrograaf was een nieuwe hoge resolutie camera nodig. Deze camera is in korte tijd ontworpen en gebouwd door ASTRON. In ASTRON's eigen technische laboratorium is de camera uitgebreid getest. De camera is geaccepteerd door de ING en staat klaar voor verzending naar de berg op het eiland La Palma.

Opvallend aan de camera is de extreem grote sferische spiegel van 670 mm diameter. Deze zogeheten 'zerodur' spiegel staat op een mechanisme wat met een lange invar staaf wordt gepositioneerd om temperatuur schommeling van het instrument op te vangen, zodat her-focusering niet nodig is. Zerodur (glassoort) en invar (metaal) hebben beide de eigenschap dat ze zeer weinig uitzetten bij temperatuur verandering. Het mechanische gedeelte van de opstelling is geheel door ASTRON ontworpen. De productie van de optiek is gedeeltelijk uitbesteed aan specialistische optische productie bedrijven, waaronder Polgron in Groningen.

Zodra de camera op La Palma gearriveerd is, zal een speciaal team van ASTRON de camera installeren op de William Herschel Telescoop. Na uitgebreide testen kunnen sterrenkundigen voor het einde van het jaar gebruik maken van deze unieke camera.

---

Meer informatie: ASTRON: Johan Pragt (pragt@astron.nl) of Mark Bentum, (bentum@astron.nl) tel. 0521 595 100

Zie ook: www.astron.nl en www.ing.iac.es

---

WYFFOS long camera tijdelijke geïnstalleerd op een optische tafel bij Astron.
Duidelijk zichtbaar is rechts de grote sferische spiegel (670 mm) met daarin spiegelend de meniscus lens.

Impressie van WYFFOS long camera.
Duidelijk zichtbaar zijn rechts boven de grote sferische spiegel (670 mm) en links onder de cryogene detector.