Lijst Pim Fortuyn


19 mei 2003

PERSBERICHT

LPF WIL HELEMAAL AF VAN VERVROEGDE INVRIJHEIDSTELLING

De fractie Lijst Pim Fortuyn wil de vervroegde invrijheidstelling afschaffen. Vervroegde invrijheidstelling betekent dat veroordeelden voor misdrijven waar meer dan een jaar op staat volautomatisch, dus zonder nadere beslissing van de rechter, Minister, OM of gevangenisautoriteiten, hun straf slechts voor 2/3 hoeven uit te zitten. Sinds 1986 (Lubbers II) is de vervroegde invrijheidstelling geregeld in artikel 15 Wetboek van Strafrecht. De LPF wil de 4 artikelen uit het wetboek van Strafrecht (15, a, b en c) hiertoe schrappen.

Voor de Lijst Pim Fortuyn is het belangrijkste dat daders de opgelegde straf ook daadwerkelijk ten volle uitzitten. Zon 3.500 jaren straf worden in Nederland jaarlijks niet uitgezeten! Afschaffing van vervroegde invrijheidstelling (v.i) maakt een einde aan de schijnstraffen die nu in Nederland worden opgelegd. Een maximale straf voor een moordenaar bijvoorbeeld is immers niet de door de rechters opgelegde 20 jaar, maar in de praktijk slechts 13,4 jaar. De rechters houden in hun vonnis vaak al rekening met de aftrek.

Afschaffen van vervroegde invrijheidstelling zorgt voor verheldering van het Nederlandse strafrecht en maakt uitspraken van Nederlandse rechters weer geloofwaardig, ook in vergelijking met Europese maatstaven.

Kan het per direct dus ook voor de huidige gevangenen - in werking treden?

Woordvoerder Joost Eerdmans: Ja, het legaliteitsbeginsel, waaruit voortvloeit dat je niet bestraft mag worden voor een feit dat je begaan hebt voordat dat feit strafbaar is gesteld, heeft niets van doen met het VI-artikel in het wetboek. Je moet het VI zien als een bot wat de crimineel wordt voorgehouden door de wetgever, niet door de rechter: die heeft immers gewoon een straf bepaald.

Donner wil ook af van de vervroegde invrijheidsstelling, hij wil namelijk naar voorwaardelijke invrijheidsstelling. Wat vindt u van dit plan?

Eerdmans: Wij hebben dat plan al naar de prullenbak verwezen. Donner wil mensen nog vroeger vrijlaten, al op de helft van hun straf. Maar dan wel onder voorwaarden, zegt hij. De LPF wil echter dat criminelen de door de rechter opgelegde straf gewoon ten volle uitzitten.

Op welke wijze gaat het afgeschaft worden?

Door het schrappen van artikel 15, 15a, 15b en 15c van het Wetboek van Strafrecht.

Welke problemen zullen uit het afschaffen voortvloeien?

Eerdmans: Het cellentekort kan een probleem worden. Maar ook daar hebben wij over nagedacht. De LPF vindt dat er gewoon meer gevangenen op een cel geplaatst moeten kunnen worden. Dit bespaart geld.

Vervroegde invrijheidsstelling vormt deel van het proces van resocialisatie van gevangenen; die resocialisatie komt door uw maatregel in gevaar!

Eerdmans: De maatregel die de LPF voorstelt laat onverlet dat tijdens de gevangenisstraf wordt begonnen met de resocialisatie van gevangenen; dat heeft helemaal niks te maken met vroeger of later vrij! En daarbij: goed gedrag moet de standaard zijn, en dus niet beloond worden. De gevangenis is er om te straffen, niet om te belonen.