Ingezonden persbericht


SLAU organiseert: Het Hoge Woord
maandag 19 mei
THEODOR HOLMAN en HERMAN FRANKE
muziek: Theodor Holman zingt Reve, column: VINCENT BIJLO

Een bijzondere aflevering van Het Hoge Woord, en alweer de laatste van het SLAU-seizoen. Auteurs Theodor Holman en Herman Franke worden geonterviewd naar aanleiding van hun meest recente romans en verder zal Theodor Holman ook de muziek verzorgen deze avond. Cabaretiir/ schrijver Vincent Bijlo spreekt de column. In september keert Het Hoge Woord terug met Jan Wolkers als eerste gast!

Theodor Holman (1953) werkt als journalist onder meer voor De Groene Amsterdammer, het Parool en de Amsterdamse televisiezender AT5. Hij staat bekend als columnist die geen blad voor de mond neemt, als presentator en zelfs als zanger. Hij vertolkte Reve, schreef eigen nummers en componeerde zelfs een alternatief Nederlands volkslied, gebracht op het Haagse festival Winternachten, begin dit jaar. Goede redenen om Holman te vragen ook de muziek voor zijn rekening te nemen. Theodor Holman heeft 21 boeken geschreven, maar werd toch ooit door zijn uitgever afgeschilderd als beroerdst voortelbare auteur omdat hij geen spraakmakende interviews zou geven, te laat op afspraken zou komen en zijn boeken niet al te best verkocht worden. Het laatste is met het verschijnen van zijn roman Het blijft toch familie in 2001 al onwaar gebleken. Het boek - een compilatie van de eerder verschenen boeken Apenliefde, Familiefeest en Hoe ik mijn moeder vermoordde, aangevuld met nieuwe fragmenten werd geprezen om stijl en onderwerp. Tijdens Het Hoge Woord zal ook de eerste mythe doorgeprikt worden, als hij komt tenminste

Herman Franke (1948) was universitair criminoloog voordat hij tien jaar geleden besloot zich volledig aan het schrijven te wijden. Voor de roman De verbeelding (1998) kreeg Franke de Generale Bank Literatuurprijs (AKO-prijs) en in februari verscheen zijn zesde boek: Wolfstonen. Deze roman gaat over de bewoners van een prestigeproject van een stadsbestuur: een nieuw, luxueus glazen gebouw, geplant midden in een oude volkswijk om de wijk sociaal op te waarderen. Helaas brengt het glas met openheid ook alle rotzooi naar buiten: racisme, pedofilie, complexen, vooroordelen, angsten en traumas. Behalve romans en verhalen schrijft Franke essays, over of: tegen de pulpdemocratie, de onbenulligheid en prietpraat op tv, in het culturele leven en de Nederlandse politiek. Ook schrijft hij een literaire tweewekelijkse column in het katern Cicero (de Volkskrant).

Hofman Cafi, Janskerkhof 17A. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.

Meer informatie over SLAU activiteiten op www.slau.nl, 030 2400367 of e-mail info@slau.nl